Livet i bigården i marts 2009 (det nyeste øverst)

Menu biavl
Menu året i bigården.

Marts.

Så er det ved at være forår, den bedste tid på året for biavleren. Nu kan vi komme igang med at lege igen, og få orden i tingene efter vinteren.
Der skal skiftes bunde.
Kontroleres for foder.
Jages mus ud af staderne.

Marts måned er slut.

Det blev en god måned for bierne med mange gode lune dage med sol.
Bierne kom ud og fik sig rigtig tømt efter den lange vinter.
En kontrol viste hurtig at det var nødvendig at give ret mange stader et tilskud af foder.
Jeg fik jaget musene ud af de stader de havde invaderet. Den ene var død da jeg fandt den, den anden smutte fra mig.
Under kontrollen af foder standen i familierne fandt jeg et stade hvor bierne alle sad næsten helt stille fordi de var ved at dø af sult. Det sidste foder var spist og de kunne ikke holde temperaturen oppe i stadet. Jeg prøvede at give dem varme med en varmepistol, samtidig med at de fik foder. Der kom igen liv i de fleste.
Det er helt klart ikke løsningen man skal benytte hvis bierne har for lidt foder. Det vil være bedre at sikre at de har foder nok ved indvintringen. Halvdelen af bierne var da også døde og opvarmningen gav små skader på stadet. Men det virkede.

31.marts 31.marts
Familien der næsten dæd af sult og blev varmet op igen fungerer igen. Dronningen fra samme familie.

21.marts 21.marts
Der er blevet skiftet bunde. Nedfaldet er ikke slemt, men forskelligt fra stade til stade. De skiftede bunde rengøres.

18.marts 21.marts
Et kig i bigården. Et stade jeg fandt da jeg skiftede bunde, er vd at dø. Bierne bevæger sig næsten ikke da de er ved at være for kolde. De fik foder og varme. Se bemærkninger øverst på siden.

18.marts 18.marts
Endnu en lun dag der giver kraftig aktivitet, her en masse bier der er ude og orientere sig. Den røde hestehov er fundet af bierne.

18.marts 21.marts
Den ene mus smuttede fra mig da jeg åbnede ned til det nederste magasin og forsvandt. Den anden fandt jeg død i dens rede. Et midlertidig vandingssted til bierne.

18.marts 18.marts
Så er der vejr til at rydde op i de stader hvor musen har været. Her en af hullerne i magasinerne. Her en tavle med et stort hul. Der var ialt 24 tavler som var godt forgnavet.

15.marts 17.marts
Et kig ud over bigården. Det er nødvendig at fodre nogle af staderne.

15.marts 15.marts
Vintergækkerne havde bierne også fundet. Vand skulle der naturligvis også hentes, her i det fugtige mos på taget af bipavilionen.

15.marts 15.marts
Også Krokus blev besøgt. I mine Hasseltrær var der kun få bier, de står også ca. 300 meter fra bigården, og så ikke ud til at have åbnet sig helt.

15.marts 15.marts
Der hentes også pollen. Hele vejen rundt om bigården er der en masse Elle træer, som var biernes primære mål.

15.marts 15.marts
En lun vindstille dag med sol. Bierne er rigtig ude at røre sig for første gang. På toppen af staderne ses det tydelig hvad de er i gang med.

Tip en ven: