Første brygning. November 2004.

Mjød menu

Indledning.


I slutningen af 2004 havde jeg fået fat i udstyr der kunne bruges til mjødbrygning. De drejede sig om vinbrygge udstyr brugt til at lave 3 ugers vin. Det havde tilhørt en af min kones gode veninder.

Jeg allierede mig med den lokale grisehandler, som havde stor erfaring i brygningens kunst.

Med udsigten til at få sig en tår mjød tog han på indkøb og købte humle, kryderier og gær.

Tidspunkter for tiltag.


En aften i november 2004 gik vi så igang.

Vi kogte en portion honning på ca 10 kg til hver af de 3 balloner jeg rådede over, en stor portion humle som vi siede og fordelte på de tre balloner og 3 forsskellige afkog af kryderier, en til hver ballon.

De tre kryderier grisehandleren havde valgt var enebær, kanel og nelliker.

Vi lod det stå til næste dag hvor der blev tilsat gær til de tre balloner. To fik portvinsgær og den sidste sherry gær. Der blev envidere tilsat en lille pose næringssalte til hver ballon.

Balloner stod nu og boblede frem til den 30/10-2005, hvor ballonerne blev stukket om og der blev tilsat gærstop.
Den 23/11-2005 blev der stukket om endnu en gang og tilsat klaringsmiddel.

Den 7/6-2006 blev de så tappet på flaske. Vi var begge meget tilfreds med resultatet, det var guddommelige dråber.
De tre slatter bundfald blev hældt sammen og tappet den 22/9-2006.

En del flasker er lagret og nogle er drukket.

Fotos taget undervejs.


Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
13. februar 2005 9. september 2005
De tre første balloner. Der er lige blevet prøvesmagt, det lovede godt for resultatet.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
30. oktober 2005 30. oktober 2005
Der tilsættes gærstop, midtvejs under omstikningen. Mjøden hældes om endnu en gang, for at få gærstoppet godt blandet med mjødet.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
30. oktober 2005 30. oktober 2005
En ballon vejer godt til så der skal holdes ved. Jeg havde fået fat i flere balloner. De brugte balloner blev tømt for bundfald og rengjort.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
23. november 2005 23. november 2005
Ballonerne stikkes om endnu en gang og undervejs tilsættes klaringsmiddel. Klaringsmidlet bestod af to forskellige poser med flydende stof der skulle blandes godt med mjødet.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
9. december 2005 7. juni 2006
Der blev prøvesmagt før tilsætning. Alkohol procenten målt. På billedet ses også en portion bundfald der har stået en tid. Tapningen på flaske er begyndt. Det meste kom på klare flasker der blev proppet.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
7. juni 2006 7. juni 2006
Der tappes. Der bliver mange flasker ud af tre balloner. Det er ikke dem alle der ses på billedet.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
24. oktober 2006 22. september 2006
Flasker lagt til lagring. Det sidste mjød tappes fra de tre slatter.

Konklusion.


Fra 1. brygning startede til det sidste mjød var tappet på flaske gik der ca. 1 år 10 måneder.
Det viser lidt om hvor lang tid det bør tage at brygge mjød.

En af årsagerne er også at gæringen ikke forløber så hurtig, når temperaturen i rummet når ned omkring nul grader om vinteren. Den lave temperatur er dog en fordel når mjøden skal klares i løbet af den sidste del af perioden.

Smagsforskellene i mjøden er ikke så store, hvilket skyldes at smagen fra skrællevoks honningen er noget dominerende.

Undervejs i brygningen fik jeg ideen med at starte denne hjemmeside, så der er ikke mange billeder fra den første periode.
Jeg har også anskaffet mig balloner af glas da det giver meget mere sigende billeder da man kan fotografere ind i mjøden.

Alt i alt var brygningen en succes. Jeg fik lært en masse af grisehandleren og han fik en masse mjød at drikke.

Tip en ven: