Efter værkstedskurset i Bjerringbro hvor jeg havde fået en masse viden om brygning af mjød, var jeg naturligvis opsat på at få sat gang i en ballon.
Det blev dog først i juni jeg fik tid til det. Det spillede også ind at det er koldt i slyngrummet om vinteren. |
16-6-2006: Der laves en for kultur. 4 l vand hældes i ballonen, 500 g honning (af skrællevoks) koges i en halv liter vand og hældes i ballonen, der tilsættes en pose portvins gær.
17-6-2006: 8,5 kg honning (af skrællevoks), 1 liter vand koges, afkøles og fyldes i ballonen. Der tilsættes citron saft (syre), afkog af 2 poser hel kanel og 6 nelliker. Vand fyldes i til 21 liters fyldning.
22-8-2006: Fyldt ballon hel op hvilket medførte kraftigere gæring.
17-10-2006 Fyldt ballonen helt op. Der forsvinder jo noget som bobler ud. Efter hver opfyldning er gæringen mere heftig.
24-10-2006: Ballon stukket om, og tilsat 1 kg konning kogt i lidt vand.
12-04-2009: Ballonen stukket om og der blev tilsat gærstop.
24-04-2009: Tilsat klaringsmiddel til ballonen.
15-07-2009 Balonen tappes på flaske.
|
|
|
15. juni 2006 |
15. juni 2006 |
Honning koges til forkultur. |
Der er fyldt 4 liter vand i ballonen inden det honningen hældes i. |
|
|
16. juni 2006 |
17. juni 2006 |
Forkulturen dagen efter. |
Der vejes 8,5 kilo skrællevoks honning af. |
|
|
17. juni 2006 |
17. juni 2006 |
Der hældes 1 liter vand og saftmængden fra en halv plastikflaske citronsaft i gryden. |
Indholdet af gryden koges. |
|
|
17. juni 2006 |
17. juni 2006 |
Kanel og nelliker koges. Lad det stå og simre en tid for at få mest mulig smag ud. |
Honningen skummes af under kogningen. |
|
|
17. juni 2006 |
17. juni 2006 |
Gryden er i kog. |
Gryden køles inden indholdet hældes på ballonen. |
|
|
17. juni 2006 |
6. juli 2006 |
Arbejdet er færdig for idag. |
Næste gang er der gang i gæringen. |
|
|
6. juli 2006 |
4. august 2006 |
Jeg bruger brøndum snaps i mit gærrør for at undgå bakterie eller alge vækst. |
Ballonen har stået nogle uger. |
|
|
16. august 2006 |
23. oktober 2006 |
Senere endnu i forløbet. |
Der er ikke megen gang i gæringen mere så ballonen stikkes om. |
|
|
23. oktober 2006 |
23. oktober 2006 |
Bundfaldet der blev tilbage. |
Bundfaldet set fra oven. |
|
|
23. oktober 2006 |
23. oktober 2006 |
Mjøden skummede meget da det blev hældt tilbage i den rengjorte ballon. |
For sjov skyld har jeg samlet bundfaldet i en flaske. Jeg vi se hvor godt det lagdeler med tiden. |
|
|
14. april 2009 |
24. april 2009 |
Ballonen stikkes om og der tilsættes gærstop. |
Klaringsmiddel tilsat under 2 omstikninger. |
|
|
15. juli 2009 |
15. juli 2009 |
Mjøden tappes på flaske. |
De flasker jeg tappede, resten tappede jeg på dunke. |
Forkulturen kom godt igang og var fin efter 1 døgn.
Ballonen gærede lystig sommeren over.
Første omsætning fjernede det meste af bundfaldet men ikke det hele.
Jeg besluttede at tilsætte mere honning, da den ikke virkede nævneværdig sød ved første prøvesmagning.
Ballonen blev herefter kigget til med mellemrum, men den gærede tilsyneladende vedvarende en smule.
I april 2009 var der ikke mere liv i den og den blev omstukket og der blev prøvesmagt. Resultatet var ok. Det blev besluttet at klaregøre ballonen til tapning.
Brygningen er færdig. Resultatet er brugbart, men ikke overvældende. Jeg synes den er for sød. |
|