Anden brygning. Juni 2006.

Mjød menu

Indledning.


Efter værkstedskurset i Bjerringbro hvor jeg havde fået en masse viden om brygning af mjød, var jeg naturligvis opsat på at få sat gang i en ballon.

Det blev dog først i juni jeg fik tid til det. Det spillede også ind at det er koldt i slyngrummet om vinteren.

Tidspunkter for tiltag.


16-6-2006:
Der laves en for kultur. 4 l vand hældes i ballonen, 500 g honning (af skrællevoks) koges i en halv liter vand og hældes i ballonen, der tilsættes en pose portvins gær.

17-6-2006:
8,5 kg honning (af skrællevoks), 1 liter vand koges, afkøles og fyldes i ballonen. Der tilsættes citron saft (syre), afkog af 2 poser hel kanel og 6 nelliker. Vand fyldes i til 21 liters fyldning.

22-8-2006:
Fyldt ballon hel op hvilket medførte kraftigere gæring.

17-10-2006
Fyldt ballonen helt op. Der forsvinder jo noget som bobler ud. Efter hver opfyldning er gæringen mere heftig.

24-10-2006:
Ballon stukket om, og tilsat 1 kg konning kogt i lidt vand.

12-04-2009:
Ballonen stukket om og der blev tilsat gærstop.

24-04-2009:
Tilsat klaringsmiddel til ballonen.

15-07-2009
Balonen tappes på flaske.


Fotos taget undervejs.


Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
15. juni 2006 15. juni 2006
Honning koges til forkultur. Der er fyldt 4 liter vand i ballonen inden det honningen hældes i.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
16. juni 2006 17. juni 2006
Forkulturen dagen efter. Der vejes 8,5 kilo skrællevoks honning af.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
17. juni 2006 17. juni 2006
Der hældes 1 liter vand og saftmængden fra en halv plastikflaske citronsaft i gryden. Indholdet af gryden koges.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
17. juni 2006 17. juni 2006
Kanel og nelliker koges. Lad det stå og simre en tid for at få mest mulig smag ud. Honningen skummes af under kogningen.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
17. juni 2006 17. juni 2006
Gryden er i kog. Gryden køles inden indholdet hældes på ballonen.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
17. juni 2006 6. juli 2006
Arbejdet er færdig for idag. Næste gang er der gang i gæringen.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
6. juli 2006 4. august 2006
Jeg bruger brøndum snaps i mit gærrør for at undgå bakterie eller alge vækst. Ballonen har stået nogle uger.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
16. august 2006 23. oktober 2006
Senere endnu i forløbet. Der er ikke megen gang i gæringen mere så ballonen stikkes om.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
23. oktober 2006 23. oktober 2006
Bundfaldet der blev tilbage. Bundfaldet set fra oven.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
23. oktober 2006 23. oktober 2006
Mjøden skummede meget da det blev hældt tilbage i den rengjorte ballon. For sjov skyld har jeg samlet bundfaldet i en flaske. Jeg vi se hvor godt det lagdeler med tiden.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
14. april 2009 24. april 2009
Ballonen stikkes om og der tilsættes gærstop. Klaringsmiddel tilsat under 2 omstikninger.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
15. juli 2009 15. juli 2009
Mjøden tappes på flaske. De flasker jeg tappede, resten tappede jeg på dunke.

Konklusion.


Forkulturen kom godt igang og var fin efter 1 døgn.

Ballonen gærede lystig sommeren over.

Første omsætning fjernede det meste af bundfaldet men ikke det hele.

Jeg besluttede at tilsætte mere honning, da den ikke virkede nævneværdig sød ved første prøvesmagning.

Ballonen blev herefter kigget til med mellemrum, men den gærede tilsyneladende vedvarende en smule.

I april 2009 var der ikke mere liv i den og den blev omstukket og der blev prøvesmagt. Resultatet var ok. Det blev besluttet at klaregøre ballonen til tapning.

Brygningen er færdig. Resultatet er brugbart, men ikke overvældende. Jeg synes den er for sød.

Tip en ven: