Femte brygning. September 2006.

Mjød menu.

Indledning.


Jeg har altid godt kunnet lide hyldebærsaft, så det har vi altid til rådighed.
Det var derfor nærliggende også at prøve at lave en ballon mjød og bruge hyldebær som smagstilsætning.
Så jeg plukkede 4 spandefuld hyldebær, og gik igang.

Tidspunkter for tiltag.


27-9-2006:
Der laves en forkultur. 4 l vand hældes i ballonen, 500 g honning koges i en halv liter vand og hældes i ballonen, der tilsættes en pose portvinsgær. Den ønskede mængde hyldebærsaft laves ved hjælp af en saftkoger.

28-9-2006:
8,5 kg honning og 1 liter vand koges, afkøles og hældes i ballonen. Hyldebærsaften koges, afkøles og hældes i ballonen. Der hældes vand i til 21 liters fyldning.

29-9-2006:
Tilsat citronsaft (syre), Gæringen startede ikke før tilsætning af syre, hvorefter det efter et døgn stormgærede.

17-10-2006:
Fyldt ballonen helt op.

27-4-2007:
Stukket ballonen om, tilsat 2 kg kogt honning og fyldt ballonen op.

8-10-2008:
Ballonen stikkes om.

12-04-2009
ballonen stikkes om for at fjerne bundfald. Et glas tappes til prøvesmagning. Herefter tilsættes gærstop.

24-04-2009
Der tilsættes klaringsmiddel under 2 omstikninger.

Fotos taget undervejs.


Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
27. september 2006 27. september 2006
Hyldebærene køres igennem saftkogeren. De er vasket i koldt vand og de fleste stængler skåret fra. Hyldebærsaften opsamles i en ballon. Samtidig er en forkultur med portvinsgær lavet.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
28. september 2006 30. september 2006
Næste dag koges hyldebærsaften igen. Der koges envidere 8,5 kg. honning. Det hele hældes i ballonen efter afkøling.

25. oktober 2006 1. november 2006
Der ligger et lag bundfald i ballonen. Det bobler og niveauet er faldet.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
27. april 2007 27. april 2007
Gæringen går meget langsom så der stikkes om. Ballonen med bundfald. Bundfaldet hældes ud og ballonen rengøres.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
27. april 2007 27. april 2007
Mjødet køres tilbage i den rengjordte ballon. 2 kg honning klargøres til tilsætning.
Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
11. juni 2007 8. oktober 2008
Ingen skum på væskeoverfladen. Ballonen stikkes om.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
12. april 2009 12. april 2009
Endnu en omstikning for at fjerne mere bundfald. Der tilsættes gærstop.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
12. april 2009 24. april 2009
Et glas til prøvesmagning. Der tilsættes klaringsmidel under 2 omstikninger.

Konklusion.


Forkulturen kom godt igang og var fin efter 1 døgn.

Efter at hyldebærsaften og de 8,5 kg. var tilsat ventede jeg på at gæringen skulle gå igang. Men der skete ikke noget.

Efter et døgn opdagede jeg at jeg ikke havde tilsat citronsaft, som herefter naturligvis straks blev tilsat.

Ballonen var herefter oppe og stormgære mindre en 24 timer senere.

Sidst i april 2007 var der tilsyneladende ikke meget gæring. Ballonen blev stukket om, mjøden smagte som en billig krydret rødvin uden antydning af sødme. Der blev tilsat mere honning.

Efter et halvt år hvor den havde gæret en smule blev der tilsat gærstop og snere klaringsmiddel. En prøvesmagning gav ca samme resultat som ved sidste smagning, en ret kraftig smagende væske.

Ballonen er lidt svær at konkludere på. Der er helt klart tilsat for mange bær hvilket skyldes den kraftige smag, men farven gør at det er meget svært at se hvor klar væsken er.

Jeg håber at det bliver velegnet til at lave hyldetoddier af.

Tip en ven: