Tredie brygning. September 2006.

Mjød menu

Indledning.


På kurset smagte vi en mjød der var lavet på æblejuice.
Den var gjort så lidt sød som muligt for eventuel at kunne erstatte hvidvin ved bordes nydelser i nogle tilfælde.
Det måtte jeg selvfølgelig gøre efter, så jeg købte 6 l økologisk æblejuice.

Tidspunkter for tiltag.


13-9-2006:
Der laves en for kultur. 4 l vand hældes i ballonen, 500 g honning koges i en halv liter vand og hældes i ballonen, der tilsættes en pose portvins gær.
14-9-2006:
8,5 kg honning og 1 liter vand koges, køles og hældes i ballon sammen med 6 l økologisk æblejuice og en trediedel plasticflaske citronsaft. Der fyldes vand i ballonen til 21 liters fyldning.
17-9-2006:
Fyldt ballon helt.
17-10-2006:
Fyldt ballonen helt op. Der forsvinder jo noget som bobler ud.
23-11-2007:
Gæringen er meget ringe så ballonen stikkes om. Mjødet smagte syrligt og tørt. Det blev beslutte at tilsætte 0,9 kg honning.
1-10-2008
Der tilsættes gærstop til ballonen
8-10-2008:
Der tilsættes klaringsmiddel.
30-04-2009:
Mjøden prøvesmages. Den blev godkendt.
07-05-2009:
Mjøden tappes på flaske.

Fotos taget undervejs.


Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
For kulturen er lavet. Et kig ned i ballonen med forkulturen efter et døgn.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
Der vejes 8,5 kg. honning af. De 8,5 kg. honning koges i 1 liter vand.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
Kogt vand og honning afkøles. Når det er tilstrækkeligt afkølet fyldes det i ballonen. Hvis det stadig er ret varmt, skal man sørge for at det ikke løber ned af siderne på ballonen.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
Det der blev skummet af da honningen blev kogt. Det indeholder rester af voks og pollen som senere kan være svært at få af ballonens sider senere. Ballonen er nu klar til gæring.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
Gæringen er godt igang. Belægninger inde i ballonen viser at den er blevet fyldt op.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
Mjødet på vej tilbage i den rengjorte ballon. Der koges honning der skal tilsættes ballonen. Da der samme dag blev omstukket to balloner, blev der brug for to portioner.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
Ballonen stikkes om. Mjøden skummer altid meget når den hældes tilbage gennem en tragt.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
Embalagen fra det klaringsmiddel og gærstop der er brugt. Ballonen bleb stukket om i forbindelse med tilsætningen af klaringsmidlet for at få det blandet godt i mjøden.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
Sidste prøvesmagning før tapning. Fruen godkendte det. Mjøden tappes på flaske.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
Flaskerne er proppet og skal nu nydes i de kommende år. Mjøden var helt klar uden antydning af bundfald. Alt i alt et godt resultat.

Konklusion.


Forkulturen kom godt igang og var fin efter 1 døgn.
Gæringen forløber fint og er let at obsevere og fotografere da væsken er ret klar.
Efter godt et års gæring stikke ballonen om og der prøvesmages.
Mjødet havde en god smag, det var syrligt og tørt. Det blev beslutte at tilsætte 2 glas honning.
I oktober 2008 er der ikke mere tegn på gæring, for en sikkerhedsskyld tilsættes gærstop.
En uge senere tilsættes klaringsmiddel. Det blev prøvesmagt og det smagte rigtig godt.
I foråret 2009 blev der tid til at tappe mjødet.
Helt igennem en vellykket brygning.

Tip en ven: