Fjerde brygning. September 2006.

Mjød menu

Indledning.


Ikke længe efter at jeg havde starte ballonen med økologisk æblejuice, stod jeg og kiggede på en dynge nedfaldsæbler under et æbletræ.
Det havde været lidt svært og dyrt at anskaffe sig økologisk æblejuice, og mine æbler måtte jo være lige så gode som den økologisk æblejuice.
Årsagen til at det skal være økologisk, er at der ikke må være tilsætningsstoffer i juicen, for de ødelægger gæringen.
Jeg samlede æblerne op og begyndte at skære pletter af og fjerne kernehuset.

Tidspunkter for tiltag.


17-9-2006:
Der laves en for kultur. 4 l vand hældes i ballonen, 500 g honning koges i en halv liter vand og hældes i ballonen, der tilsættes en pose portvins gær. Æblemos fra nedfaldsæbler (af sortenananas) koges og sættes til afkøling.
18-9-2006:
Kold æblemos hældes i ballon. Der tilsættes en trediedel plasticflaske citronsaft. 8,5 kg honning og 1 liter vand koges, køles og hældes i ballon sammen med vand til 21 liters fyldning.
21-9-2006:
Stukket om og filtreret indholdet af ballonen gennem dørslag for at fjerne det meste af æbelmosen. Fyldning af ballon ca. 20 l.
28-9-2006: Tilsat lidt citron saft (syre).
17-10-2006:
Fyldt 2 l vand på ballonen.
24-10-2006:
Stukket om for igen at fjerne det meste af æbelmosen i ballonen. Ballonen fyldt op. Efterfølgende kraftig gæring.
23-11-2007:
Gæringen er meget ringe så ballonen stikkes om. Mjødet smagte syrligt og tørt, men indeholdt stadig meget bundfald. Det blev beslutte at tilsætte 0,9 kg honning.
12-04-2009
Der tilsættes gærstop.
24-04-2009
Der tilsættes klaringsmiddel.
15-07-2009
Alkohol procenten måles, den viste 22%, altså mere en muligt med portvinsgær, så den er nok tæt ved max med den gærtype. Jeg forsøgte at tappe på flaske, men det så ret uklar ud så der blev tilsat en omgang klaringsmiddel mere.
14-09-2009
Ballonen blev stukket om. Der havde samlet sig en hel del bundfald. Der blev envidere tilsat ca 500 gram kogt honning for at gøre den lidt sødere.

Fotos taget undervejs.


Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
Æblerne koges til grød. Et halv kilo honning koges i en halv liter vand til forkultur.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
Æbelmosen hældes i ballonen med forkulturen.. Samtidig koges 8,5 kg. honning.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
Vand og kogt honning er efter afkøling hældt i ballon. Dagen efter var proppen skudt af ballonen.Gæringen fik mosen til at stige op og blokere gærrøret.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
Det med at mosen steg op blev ved selv om jeg rørte noget rundt i ballonen.. Ballonen bliver stukket om og det meste æblemos siet fra.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
Et kig in i ballonen medens hæverten flytter indholdet. Ballonen er stukket om. Der er ikke supleret med vand for at give mere plads til eventuel opstigende mos.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
Sien måtte tømmes for æblemos flere gange. Efter ca en måned sikkes ballonen om endnu en gang for at få mere mos ud.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
Noget af den mos der blev taget ud i anden omstikning. Som det ses er der stadig faststof i ballonen, men nu på bunden.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
Der stiger skum op i gærrøret som efterhånden fyldes op og må rengøres. Juni 2006.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
Ballonen stikkes om. Der koges honning der skal tilsættes ballonen. Da der samme dag blev omstukket to balloner, blev der brug for to portioner.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
Ballonen stikkes om og der tilsættes gærstop. Klaringsmiddel tilsat under 2 omstikninger.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
Målte alkoholprocenten, og tappede en 3 flasker. De var dog ikke klare nok. Efter 2. fældning, stikkes ballonen om og tilsætte lidt kogt honning.

Konklusion.


Forkulturen kom godt igang og var fin efter 1 døgn.
Gæringen gik godt igang som planlagt i løbet af de første 24 timer.Forkulturen kom godt igang og var fin efter 1 døgn.
Det viste sig hurtig at æbelmosen i ballonen blev løvtet op af CO2 boblerne og da jeg havde fyldt ballonen til ca 20 l fyldning var der ikke plads nok til det og det fortsatte ovenud op i gærrøret.
Det er ikke nødvendig med gærrør på ballonen fra starten, da der ofte kommer en stormgæring (kraftig gæring)i løbet af de første døgn til 14 dage efter ballonen er startet.
Jeg havde derfor st gummiproppen med gærrør meget let på. Det var et held fo efter et døgn lå gærrøret på gulvet sammen med et par dl æblemos.
Jeg prøvede først et par gange at røre i det luftige æblemos for at få det til at falde sammen, men det steg op igen.
Jeg stak derfor ballonen og for at fjerne en del af æblemosen.
Da der samtidig blev mere fri plads i ballonen lykkedes operationen.
Efter ca. en månede besluttede jeg at stikke den om igen for at fjerne noget mere af æblegrøde. Efter den operation fylde jeg ballonen op.
Det bevirkede at der gik fart i gæringen igen og en del skum blev trykket op i gærrøret det næste dage. Jeg måtte rengøre røret nogle gange intil gæringen blev lidt mere rolig.
I november 2007 stikkes ballonen om igen og der prøvesmages.
Mjødet havde en rimelig smag, det var syrligt og tørt. Der var dog ret meget bundfal i ballonen selv efter at den blev stukket om. Det blev beslutte at tilsætte 2 glas honning.
Det næste års tid smågærede ballonen når temperaturen var til det. Jeg beslutted at stoppe gæringen og der blev et par uger efter tilsat klaringsmiddel. Der samlede sig en mænge bundfald, men en prøvetapning viste at der stadig var urenheder i mjøden, så jeg fandt det nødvendig at tilsætte en omgang klaring mere. Det gav yderligere bundfald i ballonen. Der blev også tilsat lidt mere honning.

Tip en ven: