Syvende brygning. Juni 2007.

Mjød menu.

Indledning.


Jeg havde besluttet mig til at prøve at lave en ballon mjød baseret på hyldeblomst. Så da hylden stod i blomst i første del af juni gik jeg igang.

Tidspunkter for tiltag.


11/6-2007:
Jeg plukker to honning spandfuld hyldeblomst, de var presset sammen så der var mange blomster. Blomsterne kommer i flere partier i saftkogeren hvor de overhældes med kogende vand fra en elkedel. Ekstrakten opsamles i en plastic ballon. Ballonen står til køling til næste dag.
Samtidig koges 1 kg honning i 1 liter vand til en for kultur. Sammen med 3 liter kold vand hældes honningen i en ballon hvortil der også tilsættes en portion sherrygær og noget økologisk citronsaft.
Endvidere koges otte kilo honning i en liter vand og sættes til afkøling.
12/6-2007:
Hylde ekstrakten og det kogte honning tilsættes for kulturen som ser fin ud.
15-07-2007:
Ballonen fyldes op til 25 l.
20-11-2007:
Ballones flyttes til slygrummet for at være der vinteren over. Den bliver ved den lejlighed rystet noget. Det bevirker at bundfaldet stiger op og lægger sig for oven. Dagen efter er det sunket ned igen.
14-09-2009
Ballonen stikkes om og der prøvesmages.

Fotos taget undervejs.


Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
Halvdelen af de plukkede hyldeblomster hældt ud i en balje for en sidste kontrol inden de kommer i saftkogeren. Honningen til for kulturen koges samtidig med at der laves ekstrakt med saftkogeren.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
Hyldeblomst saften samles i en plasticballon. Den færdige forkultur.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
Der koges yderligere 8 kilo honning. Det hele er hældt sammen den næste dag.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
Ballonen er fyldt op til 25 l. Mjødet i beholderen har en smuk farve.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
Ballonen er blevet rystet, og der stiger bundfald op. Bundfaldet samlet i toppen. Dagen efter var det sunket ned til bunden igen.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
Ballonen stikkes om. Et glas til prøvesmagning.

Konklusion.


Det hele gik fint ved starten. Forkulturen fungerede, og ballonen kom i kraftig gæring i løbet af det første døgn, efter at det hele var hældt sammen.
Efterfølgende har jeg erfaret, at det nok ikke var nødvendig med så mange hyldeblomster, som jeg har brugt. Smagen af hyldeblomst bliver nok for kraftig, så muligvis skal ballonen deles ud på to balloner.
I efteråret 2009 ser ballonen ud til at være færdiggæret. Den stikkes om og en prøvesmagning gav et rimeligt resultat. Smagen var ikke for kraftig så det bliver ikke nødvendig at dele den ud på 2 balloner. Den skal nu bundfælde igen medens jeg overvejer om den skal tappes som den er.

Tip en ven: