Opskriften på at lave en ballon mjød.

Mjød menu

Følgende ingredienser skal bruges:


Mindst 9kg. Honning.
Gær. portvinsgær eller sherrygær giver den højeste alkohol procent.
1/2 - 1/3 indhold af plasticcitron.
Smagsstoffer/krydderier.
Vand.

1. trin: For kultur.


500g honning koges i 0,5 l vand (kun lige til opkog).
Skum det kogte honning.
Hæld 3,5 l vand i rengjort ballon.
Hæld det kogte honning i ballonen (må ikke løbe ned af siderne på ballonen).
Ryst ballonen for iltning.
Tilsæt 1 pose portvinsgær (væsken skal være under 30 grader C.).
Ryst ballonen.
Temperatur der er bedst: 20 – 24 grader

2. trin:


1 – 2 dage senere.
Kog den resterende honning 8,5 kg i 1 l vand og citronsyre (kun til opkog). Her kan krydderier koges med.
Skum honningen.
Hæld 4 l vand i ballonen.
Hæld honningen i ballonen (må ikke løbe ned af siderne på ballonen).
Temperaturen i ballonen må ikke overstige 30 grader C.
Nu kan smagsstoffer i form af most eller saft koncentrat tilsættes. (ingen begrænsninger).
Fyld vand i ballonen så der mangler ca. 1-1,5 l i at være fuld.

3. trin.


14 dage senere.
Når stormgæringen er forbi (skummet har lagt sig) fyldes ballonen helt.
Påsæt gærrør.
Der fyldes vodka eller lignende i gærrør. Kontrol af stand hver 3. måned.
Temperaturen kan/bør nu være lavere. Jo køligere jo længere tid tager det.

4. trin.


Når der kun er en boble for hver 2 minutter stikkes der om første gang.
Herefter stikkes der om med 2-3 måneders mellemrum (ikke strengt nødvendig).

5. trin.


Sødmen i mjøden justeres med honning 20g/l væske.
Skal/kan gøres med mellemrum med gæring imellem til man er tilfreds.
Når gæringen er helt død (gummi prop bliver på) Sættes det til klaring.
14 dage til 3 måneders klaring i frost og kulde evt. fryser bundfald klumper sammen.
Stik om.
Der ventes til klaring igen er ok, hvorefter der stikkes om igen. Dette gentages til alt bundfald er væk.
Herefter kan mødet tappes, lagres eller drikkes.

Fotos taget undervejs.


Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
Gærrør. Mine 4 første balloner, som jeg selv har lavet.

Klik på billedet og få det i stor størrelse.  Klik på billedet og få det i stor størrelse. 
Humle. Skrællevokshonning.

Kryderier og smagsstoffer.


Humle.
Mjødurt.
Kanel.
Nelliker.
Enebær.
Tranebærsaft
Æblejuice.
Most.
Hyldebær.

Tip en ven: