Slyngning af honning.

Honning menuen

Min første slynge er en 4 solds med motor. I 2005 fik jeg sat motor på en 6 sold tidligere hånd slynge, som blev taget i brug i samme år.

Honningslynge. 6 solds honningslynge.
Motoriseret 4 solds honningslynge som jeg har haft siden 1988. Min 6 solds honningslynge som oprindelig var hånd dreven. Gearet er det oprindelige så den skal hjælpes lidt i starten, ellers køre den fint.

Tavlerne skal jo have forseglingen  skrællet af inden de sættes i slyngen , til det formål har jeg anskaffet mig en skrællemaskine . Det er dog ikke altid jeg bruger den, da det ikke kan betale sig, hvis der ikke er ret mange rammer. Er tavlerne ujævne er man ofte nød til at efterskrælle tavlerne fra maskinen med en skrællegaffel .

Skrællemaskine. Knivene i skrællemasinen.
Min skrællemaskine som jeg har anskaffet brugt. Et kig ned i knivene på skrællemaskinen.

Honningtavle før skrældning. Honningtavle efter skrældning.
En honningtavle er sat i skrællemaskinen klar til skrældning. Få sekunder senere er den skrællet. Denne tavle kan gå lige i honningslyngen.

Det er tidsbesparende at bruge skrællemaskinen når man skal have skrællet mange tavler, især under sommerhøsten hvor man tit slynger honning flere dage i træk. Den tager mere honning med forseglingen end en skrællegaffel gør, og der er derfor en del ventetid inden det er løbet af sierne i skrællemaskinen. Er der få tavler er det lige så hurtig at bruge skrællegaflen, især fordi der er mindre rengøring bagefter.

Honningslyngen med oppe i fart. Honningen slynges ud af tavlerne.
Honningslyngen er oppe på den maksimale fart jeg normal kører. Billedet er taget uden blitz så man kan se bevægelsen. Man ser tydelig ar bunden er hvælvet så honningen ikke når bundlejet i slyngen. Den samme sitaution taget med blitz. Man fornemmer, at man kan se honning dråberne i luften i det fastfrosne øjeblik blitzen blinker.

Jeg slynger først tavlerne lidt på den ene side, hvorefter jeg vender dem og slynger den anden side færdig. Til sidst slynges første side færdig. Det er nødvendig for ikke at ødelægge cellebygget for meget, da tavlerne skal tilbage til bierne for at blive fyldt op igen!
Efter forårsslyngningen andvendes normalt alle tavler igen, da der mest er tale om nyudbyggede tavler. Efter sommer slyngningen sorteres tavlerne i 3 grupper, dem der skal omsmeltes , dem der skal gemmes til næste sæson, og dem der skal bruges i vinterlejet, hvis her mangler tavler.

Langstroth tavle fyldt med honning Honningtavle der har indeholdt yngel
Helt fyldt forseglet tavle klar til skrælning. Rammemålet er Langstroth. Tavle der tidligere har indehold yngel, området hvor ynglen har været, er her ikke helt forseglet.

Pollentavle Gammel yngeltavle
 Pollentavler hvor man kan se de forskellige slags pollen. Der høstes en del pollentavler ved den sidste høst, fordi der er for mange til vinterlejet. Pollentavlerne indeholder også lidt honning så de slynges. Gammel mørk yngeltavle , som efter at den er slynget sendes direkte til omsmeltning..

Dadant honningtavle Ny slynget honning
Jeg har også Dadant rammer, 10 magasiner ialt. Her ses en fyldt Dadant tavle  Slyngningen er ved at være slut og det sidste honning løber fra slyngen. Bemærk spildbakken under skrældmaskinen som samler ret meget honning. Det løber længe efter at man har brugt maskinen.

Tip en ven: