Denne Side omhandler spørgsmål og svar om biavl


få en menu frem      Send spørgsmål om bier til tord.dk

Genbrug af vinterfoder.

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord.
Efter en mild vinter er der jo nok mindst 10 kg ”honning” i tavler der ikke er spist af.
Kan det slynges/presses og gemmes til fodring til efteråret?
Kan tavlerne gemmes til efteråret?
Ide søges?
Jeg ved godt jeg kan skrælle/ bruge et par tavler her i foråret, men resten kan næsten halvere omkostningerne ved indvintring.
Mvh Poul fra Odense
Hej
ja det kan gemmes, hvis det er honning er den bedste måde, at lade det blive i stadet hvis der er plads.
Hvis det er foder så opbevar tavlerne tørt og køligt så de ikke gærer.
Det kan normalt ikke slynges/presses hvis det er foder og der er jo arbejde med det. Varme kan nok få det flydende.
Jeg har ikke rigtig erfaring med at gemme foder tavle.
MVH Tord

Blåbær som biplante/busk

Spørgsmål: Svar:
Hej!
Er begynder som er startet på kursus.
Kigger mig derfor lidt omkring på nettet.
Faldt over din fremragende side, den er føjet til favoritter.
Har de sidste år haft dårlig bestøvning i haven. En æbleplantage nær min have er nedlagt og bistaderne væk. Det har jeg kunnet mærke.
Nu har jeg tænkt mig at tage sagen i egen hånd og vil anskaffe mig et personligt bistade. Derfor har jeg meldt mig ind i foreningen og tilmeldt mig et begynderkursus i Flakkebjerg Herred Forening.
Mit spørgsmål: I stedet for æbletræer er der plantet blåbær. Er de noget ”værd” som bi plante/busk? Jeg kan ikke finde blåbær på din bi plante liste.
Vil de(blåbær) tiltrække mine bier, så de flyver forbi mine træer og buske?
Mvh. Ole
Hej Tord!
Tak for svar.
Glæder mig til at træde ind i denne fascinerende verden. I går mandag, blev alle vore erantis frataget alt pollen. Mange bier med fyldte sække helt gule bagben drog hjem til stadet igen. Var alligevel ude og tømme tarm.
Mvh. Ole
Hej Ole
Har ingen viden om blåbær.
Jeg tror ikke at du får problemer med at bierne ikke finder dine træer og buske, de finder alt hvad de kan bruge og der vil være bier nok til det hele i din have hvis stadet står der.
mvh Tord
Hej Ole
Også tak for din ros af min side, selv om det kniber lidt for tiden at opdatere den.
mvh Tord

Rengøring af matriel.

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord
Jeg er på ”jagt” efter opskrifter på rengøringsmidler og dosering af samme. Har du nogle ideer?
Mvh/Martin
Hej Tord
Ja det er magasinkasser, rammer osv
Mvh/Martin
Hej Tord
Jeg er ude efter blandingsforhold ved brug af opvaskemaskine taps, kaustik soda/brunsæbe og super soap og eventuelt andre rengøringsmidler, men det kan jeg forstå at du ikke bruger
Glædelig jul og godt nytår
Mvh/Martin
Hej
Er det biavlsmatriel?
I så fald hvilken slags matriel, der er jo mange forskellige slags.
Mvh Tord
God jul godt nytår
Hej
Mine magasinkasser som er af styropor (hårdtpresset flamingo) skraber jeg bare hvor der er for meget propolis.
Hvis der er meget skidt efter vinteren vasker jeg dem i rent vand uden rengøringsmidler, men bruger en børste.
Rammerne får jeg afsmeltet og rengjort hos min matrielforhandler Ommesyssel.
De rammer jeg selv afsmelter en gang imellem bliver dyppet i en grukeddel med kogende vand. Her sørger jeg for at alt voks og korkoner er går af ved at daske dem lidt på kanten af grukedlen,
De behøver herefter ikke yderligere rengøring for at kunne bruges.
Jeg bruger ikke kemikalier/rengøringsmidler.
Har du yderligere spørgsmål så skriv
MVH TORD
Hej
Nej bruger ikke rengøringsmidler.
MVH Tord

Hjemmesiden.

Spørgsmål: Svar:
> Hej Tord
Det er en spændende og oplysende http side, du har fået op at stå, som jeg vil ønsker dig alt held og lykke med, især da du også er opmærksom på, at der for tiden er en ny udvikling på vej verden rundt med nye metoder i driften af bierne, samt en større interresse for naturlig biavl.
Men jeg underer mig lidt over dine mange sværme, da du derved sender et forkert billede af nutidens moderne biavl.
Efter mange erfarende biavleres mening, så sværmer bierne kun ud af nød og ikke af lyst.
Allerrede i 1890 beskriver Hans Endslev i sin bog "Bierne", hvordan man kan undgå at ens bier vil sværme, nemlig ved skrive han, at giv dine bier plads: Til dronningens æglægning og trækbiernes indsamling af nektar/pollen, samt til de unge biers udsvedning af voks og opbygning af nye celler, helst under yngellejet, det kaldes af mange for "poserummet".
I tiden derefter blevt til mange former for biavl,: Efter kubebiavlen ,Højstadet, Tredele stadet og selv i trugstadet blev det brugt,da kassemodelerne kom, blev det taget i brug , som nedstablingsmetoden, så denne vejledning er op til d.d. blevet gentaget gang på gang af mange andre, men uden at biavlerne tilsyn ladende har forstået den, for bierne sværmer stadig. Derfor er der i dag flere hundrede tilknyttet DBFs sværmehenterliste.
Jeg har selvfølgelig for mange aar siden afprøvet metoden med et godt resultat. Det har vist sig ved, at vores bier ikke har behov for at vil sværme, men bliver hjemme,så jeg sparer meget arbejde og bierne giver os mere honning.
I dag vil jeg sige om en, hvis bier sværmer, han ser ikke til sine bier, han passer ikke sine bier, han er ikke en rigtig biavler, som Rudolf Steiner engang udtalte i et af sine foredrag,
Vi har haft bier som har boet i samme "stade"( hvis man kan kalde et kassesystem for et stade) i flere år, helt op til 12år.
Jeg venter spændt på, hvad du vil skrive om/til interserede i biavl.
Mvh Ejvind
Hej Tord
Som et gammel mundhelt siger: Hvis der er to biavler der taler om bier, så er der mindst tre meninger. Så tilføjer jeg: Men bierne siger dem ikke imod, men tilpasser sig forholdene,som der gives dem.
Det syntes jeg er fantastisk ved at være biavler, og det er spændende med at ekspermenter med nye ideer i sine bier.
Efter at man har brugt nutidens teknologi til en overvågning og en kontrol af bierne, er der kommet meget nyt frem om
honningbiens samfund og livsstil.
For nogle år siden fik jeg til opgave at teste: Det degitale trådløse sensorsystem for måling af temperatur og fugtighed.
Om denne metode også kunne bruges i biavlen. Det har været en stor suces inden for landbruget
Efter nogle forsøg fik vi det tilpasset og udviklet, så sensorerne kunne indpasses ind mellem rammerne og vi fandt frem til den optinale placering.
Det ved at kunne se ind i biernes bolig og følge med i bifamiliens aktiviteter vel at bemærke på alle tidspunkter af døgnet via nettet og en PC.
Det har været meget spændende og lærerigt. I de 10 forsøgsfamilier, som den nyeste teknik var indsadt, har vi ikke været inde i bifamilien i 2014, men kun når vi kunne se på biernes aktiviteter ,at der var noget vi skulle hjælpe bierne med.
Med vemnlig hilsen Ejvind
Hej Ejvind
Sværmning er naturlig for bier, der er den eneste måde vilde bier kan formere sig på med henblik på at skabe flere familier. Der går familier til i naturen af forskellige årsager, så der skal nye familier til.
I moderne rationel biavl vil man naturligvis gerne undgå sværme, så der arbejdes på at gøre bier sværm træge, hvilket er lykkedes rigtig godt.
Mine familier har altid plads nok især i den tid hvor de vokser om foråret og forsommeren. De får altid et magasin kunsttavler inden de løber tør for plads.
Det er kun ca. halvdelen af mine familier der sværmer om året, dem der sværmer afgiver oftest kun en sværm de stærkeste 2. Der har været familier der har sværmet flere gange end 2.
De stader der har sværmet vokser sig stærke inden vinteren og fortsætter i stadet år efter år, efter sværmning med en ny dronning.
Før hen købte jeg med mellemrum parrede dronninger for at slippe for sværme og høste mere honning. Men for nogle år siden faldt honning markedet sammen og prisen på honning i spande til grossister faldt drastisk.
Jeg høster derfor nu kun den honning jeg kan sælge på glas fra staldøren. Jeg har helt droppet at sælge til grossister, da prisen ikke kan dække arbejdet med at høste honningen, fodre bierne og købe fodret.
Jeg har nu i flere år indvintret mine bier på honning, det har dog et par gange være nødvendig at supplere med lidt foder i dårlige år.
Jeg arbejder mere på at bekæmpe varroamiden, og her kommer sværmene ind som et våben. Bier der sværmer klarer sig bedre mod varroamiden da yngel stoppet ved sværmning ikke behager varroamiden.
Jeg har en lille gruppe familier, hvor jeg ikke bekæmper miderne, for at se hvordan de klarer sig, og evt kan opbygge en tolerans over for miden. Det koster familier hvert år, men de bedste overlever.
Jeg kan lide at arbejde med bierne, og går ikke så meget op i honning høst mere. Jeg går ikke mine familier igennem mere en ca 2-3 gange om året. En gang om foråret og når de skal indvintres, samt hvis jeg kan se at der er noget galt i familien.
Jeg ser hvad der er nødvendig for mig ved at lyse ned gennem dækpladen (plexiglas) om aftenen når det er passende mørkt, og observere ved flyve brættet.
Det tager ikke lang tid at fange en svær, og med den har man en ny familie der næsten altid kommer godt fra start.
Min første sværm i år hentede 60 kg honning. Det var jo et godt og anderledes år for biavlen.
Tak for din mail
Med venlig hilsen Tord

Vinterfodring.

Spørgsmål: Svar:
Kære Tord.
Jeg producerer langt mere honning end jeg kan bruge og forære væk. Derfor har jeg tænkt mig, at fodre bierne med deres eget honning. Jeg forestiller mig at give hvert stade 10 tavler med forseglet honning svarende til ca 20 kg. Mit spørgsmål lyder: hvordan opbevarer jeg de forseglede tavler i løbet af sommeren.
Venlig hilsen Per
Hej
Har selv fodret med honning.
Lad tavlerne blive i bistaderne, og fordel dem når du har høstet det sidste honning til eget brug/salg
mvh Tord

Flytte bier.

Spørgsmål: Svar:
hej tord
kan man flytte bierne når de sider i vinterklynge, eller skal man vente til de har været ude og flyve igen
mvh Steen
Hej Steen
Undskyld jeg svarer lidt sent men har været på ferie.
Det går måske stadig, hvis det er en kort flytning uden uro for bierne.
Ellers må du vente til de har været ude og rense sig til foråret.
Problemet er at hvis de bliver stresset skider de inde i stadet, og det er ikke godt. Det kan fremkalde sygdom.
De har nu siddet i ca 2 måneder uden rigtig at kunne komme ud og tømme sig.
MVH Tord

Tappemaskine.

Spørgsmål: Svar:
Hej
Sad lige og så på din hjemmeside, den der "manuelle" tapper du har hvad, hvor er den fra? er den hjemmelavet og hvordan virker den.
Har du evt tegninger billeder med mere, ser meget spændende ud, og kunne man så undgå at bruge 15-20k ville det jo også være en fordel.
Mvh Jørn
Hej
Det er en tappemaskine Swienty har fremstillet, men ikke har markedsført i flere år.
prisen var 5000kr
Der sidder et stempel under beholderen, hvor stemplets slaglængde kan justeres så et ryk frem og tilbage lige giver et glas honning.
Der sidder en plasticflap over et par huller på stemplet, der virker som ventil.
MVH Tord

Mider

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord.
Du skriver på den web side at de er tegn på alt for mange mider i staderne. Hvordan ser du det? hvad skylde dette? Følger du ikke "den sikre strategi" ?
mvh Claus
Hej Claus
Jeg bruger myresyre og oxalsyre til bekæmpelse af mider.
Jeg nåede ikke oxalsyre behandlingen sidste år fordi influenca og sne tog og satte en stopper i for det, og da samtidig nyresyrebehandlingen viste at der var mange mider i staderne i august, er det forventelig at jeg har mange mider. Mine små familier kunne ikke komme igang da de havde så mange mider at det bremsede dem. De er nu forenet 2 eller 3 sammen.
Jeg har set enkelte bier uden vinger i bigården der sansynligvis stammer fra dem. Det kan være det bliver nødvendig at behandle enkelte familier med myresyre, og benytte droneyngelfratagning i nogen grad over sommeren.
MVH Tord

Maling af stader.

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord!
Jeg har fået læst et sted - men husker ikke hvor - at silikatmaling er noget af det bedste til at male stader med.
Jeg kontaktede Flemming Vejsnæs fra Dansk Biavler Forening. Han skrev tilbage at han havde talt med nogle ældre biavlere og de sagde også det var godt.
Efterfølgende har jeg ville købe denne silikatmaling og alle siger at "det forstår de ikke". Silikatmaling binder på puds og ikke andet. De mener ikke det kan binde på træ. Måske til nød at det kan lægge sig som en overflade, men ikke gå i forbindelse med træet.
Kender du noget til dette?
Med venlig hilsen Paul
Hej Paul
Jeg har ingen erfaring med silikatmaling.
Jeg bruger selv kun kunststof stader, her kan det meste maling bruges bare det ikke er for billig.
Jeg kan desværre ikke hjælpe dig.
MVH Tord

Biracer

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord!
Jeg skal til at starte op som biavler i det små og er blevet tilbudt et ubrugt trugstade der har stået et par år for lige under 1000 kroner. Ved ikke rigtigt om jeg skal slå til eller om jeg gør i nælderne.
Vil hen ad vej om på bare 2-3 stader i alt. Hvad er din mening? Jeg vil i hvert fald slå til www.biavl.dk starttilbud på stade mm. For ca. lidt over 3000 kroner.
Hvad jeg mangler at kunne læse om er de forskellige biracer. Tager jeg fejl hvis de fleste benytter Buckfast, men at der også er nogen der kaldes ”italienerbier” og grå bier (Garnica). Hvad er fordele og ulemper ved de forskellige?
Jeg skal have bierne i Sverige lidt ude i skoven. Er der specielle forhold jeg skal tage i betragtning?
Med venlig hilsen Paul
Hej Paul
Jeg synes det lyder dyrt med 1000 kr for trugstader. Jeg vil forslå opstabling istedet for trugstader. Starttilbudet er godt.
Hvilket rammemål er der tale om.
De forskellige biracer er lige gode, det hele afhænger af hvor god dronningeavleren der har lavet dronningerne er.
Buckfast er ikke en race men en blanding af racer. De kaldes også kompinations bier/dronninger.
Italiener bier er gule bier og stammer fra sydeuropa.
Carnica stammer fra østeuropa.
Brune bier (Læsø) stammer fra vesteuropa.
Det er svært at råde men der er en del gode kompinations dronningeavlere i Danmark der er dygtige.
Kender ikke til forholdene i Sverige.
MVH Tord

Røring af honning.

Spørgsmål: Svar:
Kjære Tord!
Mitt navn er Jan Philip og jeg har 4 bisteder, Jeg leste et sted at en kunne spørre deg om råd, hvis en har et problem.,
De 2 siste årene har honningen min blitt litt kornete, og det liker jeg ikke, ikke liker andre det heller, de som spiser honngen min.
Noen biavlere får silkemyk og bløt honning. Jeg får det ikke til.
Jeg rører vanligvis 3 ganger om dagen forsiktig med en drillog skrue ca 1-3 min.
Jeg har snakket med flere biavlere her, og de sier jeg gjør det riktige.
Jeg poder også
Vi har hatt en usedvanlig god honninghøst her i Norge iår, veldig mye vildhindebær og det gir ekstra fin honning.
Så denne gangen må honningen bli perfekt.
Derfor spør jeg deg hvis du har tid til å svare. Jeg fant deg på internet, så jeg tar sjangsen og spør deg
vennlig hilsen Jan Philip
Hej Jan Philip
Det lyder til at du gør det helt rigtig.
Det kan dog være at du tapper det for tideligt. Det skal helst være så stiv at det ikke flyder i spanden når det er klart til at komme på glas. Altså før du rør den dag for så er det jo flydende igen.
Jeg rør kun en gang dagligt og sommetider kun hver anden dag. Jeg poder kun hvis det ikke selv vil danne krystaller. Honningen skal stå koldt når man rør helst under 15 grader Celsius.
Problemet kan også skyldes at den honning dine bier henter er sådan at det ikke kan blive anderledes.
Ja hindbær honning er en god honning.
Med venlig hilsen Tord

Klaring af mjød.

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord
Jeg er medlem af skolebigårdsudvalget i Aalborg, men var desværre forhindret i at deltage, den dag du skulle komme i bigården.
Jeg har noget af et problem. Forrige år lavede jeg 2 x mjød på 2 forskellige opskrifter og havde ingen problemer med klaringen, og smagen er fin. Sidste efterår startede jeg en ny portion op efter Peter Møller, Roskilde's opskrift ( Verdensvinder 2005 ) og har fulgt den nøje. Mit problem er klaringen. Balloner o.s.v. er rengjort med kautisk soda og skyllet grundigt, honningen skummet og ellers alle retningslinier i opskriften fulgt Jeg havde i foråret mjøden ude at stå i frostvej, men heller ikke dette har gjort mjøden klar. Den er stukket om indtil flere gange, men er stadig uklar. Den er af flere gange efter opskriften tilsat både citronsyre og Brøndum - og der er ikke gæring deri.
Hvad gør jeg, har du et godt råd ?
Med venlig hilsen Alfred
Hej
Jeg har ikke nogen gode råd, har selv en ballon som er uklar, men har ikke fundet ud af hvordan jeg skal gøre den klar.
Har du prøvet at tilsætte klaringsmiddel?
MVH Tord

Rammemål.

Spørgsmål: Svar:
Hej
Jeg er ny biavler, og har mange spørgsmål omkring det ene og det andet, og mange af dem har jeg fundet svar på, på din gode hjemmeside. Tak, fordi du er så åben og kommer ud med dine erfaringer. Ikke alle er så gode til at dele ud, som du er.
Jeg er i tvivl om hvilket rammemål jeg skal satse på. Hælder mest til Langstroth, da jeg kan se at det er nok mest ”fremtidssikret”, fordi at de nye tiltag som tavlehonning og andre ting er beregnet til dette mål. Men jeg savner nogle steder jeg kan købe disse materialer. Synes ikke hverken bihuset, eller swienty har det store udvalg i Langstroth. Måske tager jeg fejl, og skal bare sætte mig bedre ind i tingene. Men kan du anbefale et andet sted at købe materialer? Kan man købe i udlandet, Sverige eller Norge? Er også lidt i tvivl om det skal være Flamingo eller de andre rea dan. Mange siger at rea dan er alt for dyre, men for mig som skal måske kun have 4-5 stader i starten, betyder det måske ikke så meget. Et sidste spørgsmål, er der den samme ventilation i et Langstroth stade, som f.eks et 12-10 stade? Synes at låget ser en del anderledes ud.
Håber du kan få tid til at kigge lidt på dette, og måske svare engang ved lejlighed.
På forhånd tak.
Hilsen Bent
Hej Bent
Først tak for de pæne ord om siden, og jeg beklager jeg ikke har fået svaret før nu.
Det er lidt svært at rådgive om dette emne da der er mange meninger om det, men jeg kan tilkendegive hvad jeg mener er bedst.
Brug Langstrot i flamingo, med magasiner uden fals.
Undgå at der er ventilations åbninger i toppen af dine stader.
Brug hofmandsrammer.
Brug dækplader af pleksiglas.
Det er sådan jeg kører og jeg har prøvet flere andre muligheder.
Rea dan er dyrer men ikke bedere
12-10 matriel er billigere (der er meget brugt matriel på markedet), men dur ikke så godt i opstabling.
Jeg køber mit matriel ved Ommersyssel og Swienty. Har ingen erfaring med udlandet.
Langstroth er et international rammemål der bruges af 80 - 90 af verdens biavlere og er perfekt til opstabling.
Opstablingsstader af 12-10 er næsten altid bygget med ventilation i toppen. Det har man muligvis gjort ud fra at der er ventilation i toppen af trugstader. Den ventilation der er i trugstader har kun til formål at hindre at staderne rødner når der samler sig kondens oppe under taget. Hullerne har ikke kontakt ind til rummet hvor bierne er.
Har du flere spørgsmål, så skriv endelig.
MVH Tord

Tappemaskinen.

Spørgsmål: Svar:
Hej
Jeg har ivrigt slugt al den viden du har fra din hjemmeside, og yderst imponeret over hvor informationsrig og flot udarbejdet din hjemmeside er.
Jeg har dog et spørgsmål:
Den manuelle tappemaskine du omtaler og bruger, som du har købt hos Swienty. Den har jeg prøvet at finde på Swientys hjemmeside, men kan ikke finde den?
Hvor lang tid siden er det du har købt den?
Kostede den meget?
Er den pengene værd?
Har du set den eller lignende maskine andre steder?
På forhånd tak for hjælpen!
Sebastian
Hej
Først tak for dine kommentarer om hjemmesiden.
Swienty har den ikke mere på sin hjemmeside, og laver den muligvis heller ikke mere, men ring til ham og spørg.
Jeg har købt den for 5 - 6 år siden eller mere.
Prisen var dengang 5000 kr
Den sparer meget tid da den er hurtigere og fylder glassene med nøjagtig det samme så vægten passer (kan indstilles).
Den er pengene værd hvis man skal fylde mange glas hver år. Det er derfor en vudering af udgift i forhold til sparet tid og antal glas.
For mig har den været pengene værd.
Ja jeg har set flere tappemaskiner af den type
MVH Tord

Købe bifamilier.

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord
Tak for din flotte hjemmeside.
Har tænkt lidt på evt at købe to "fremmede" familer nu - kan de flyttes nu - eller er det blot pengende lige ud af bistadet - og har aldrig flyttet bier før uden hus - er det blot en træ kasse der passer til rammerne man laver og hvor mange rammer til hver "flytning" skal der være plad til.
På forhånd tak
Mvh John
Hej
Tak for dit hurtige svar - regnede nu med at lave en transport kasse til 8 rammer / lige som dem man kan købe - og regner så herefter igen at flytte dem over i bistadet - køre med de "gammeldags" 12x 10 rammer
Og er vist fra familer der er blevet store nok til at dele jeg kan få dem fra.
Mvh John
Hej John
Du kan sagtens købe familier nu.
Det vil sige sværme fanget i maj månede, eller familier der ikke er så store evt fordi de har sværmet.
Sådanne familier når nok ikke at give honning i år af betydning.
Familierne flyttes normalt i et hus, det vil sige et gammeldags bistade, eller opstablingsstadde. Det kan også være en transportkasse, men kun ved små familier.
Der skal være rammer nok til den mængde bier der er.
Hvilket rammemål bruger du.
MVH Tord

Flydende honning.

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord
Tak for en god hjemmeside.
Jeg ved fra mit sidste besøg os dig, hvor jeg og min bror købte lidt voks af dig, at du har forsøgt dig med varmebehandling af honning, hvordan blev resultatet og vil du ud med din opskrift.
Chris
Hej
Jeg får honningen flydende ved at sætte 12 glas ind i ovnen og varme dem langsom op til 40 . 50 grader.
Så holder det sig flydende længe ved stuetemperatur.
Har også prøvet at blende chillier, og lade dem trække i flydende honning, det bliver godt.
MVH Tord

Om mjød.

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord.
Jeg har lige et mjød spørgsmål:
Jeg har efter 3 mdr stukket min mjød om. Jeg har i denne forbindelse målt alkohol procenten til 22%. Kan det være korrekt?
Jeg synes at det lyder meget højt. Ikke at det gør noget, tvært imod. Jeg har brygget med portvin's gær, og målt med et "vino meter", som er magen til det du har på din hjemme side.
mvh Claus
ps. Jeg savner en opdatereing af "året i bigården"
Hej Tord.
Tak for dit svar. Og tak for opdateringen af din hjemme side. Det er spændene at følge din biavl.
mvh Claus
Hej Claus
Jeg tror nok 17% er max med portvinsgær. Vinometret jeg bruger kan ikke rigtig måle når der er sukker tilbage i mjødet.
Er ved at gasse mig op til at lave lidt hjemmeside, har kun 2 billeder for januar, der sker jo ikke så meget.
Har lige fundet en død familie, død af sult )-:.
Jeg tager mig sammen i weekenden.
MVH Tord

GMO i biavl.

Spørgsmål: Svar:
Goddag Tord og glædelig jul.
Jeg skulle starte til foråret, men helt ærligt kan det betale sig?, det har du jo hørt før; men nu er det jo lidt mere alvorligt med det GMO.
Tror du det kan stoppes? Hvis ikke, tror du så lovgivningen bliver lavet så GMO må bruges til fødevare.
MVH. Bent.
Hej Bent
Det kan altid betale sig hvis man har lyst.
Med hensyn til GMO har jeg ingen viden, men gå ind på Danmarks biavlerforenings hjemmeside og kig om de har skrevet noget. www.biavl.dk
Eller kan du altid sende dem en mail og spørge der, de må være dem der ved noget om GMO i danmark.
MVH
Tord

Mjød brygning.

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord.
Jeg tænker at prøve at brygge lidt mjød, og har derfor læst om, dette på din meget interessante hjemmeside. Jeg har dog lige nogle spørgsmål:
Du skriver at man mindst skal bruge 9 kg honning. Kan man ikke lave en mindre position? F.eks. 3 kg? Jeg har lidt skrælle honning + noget "nyslynget" der er krystaliseret, og tænker at hvis det går galt første gang er skaden ikke så stor.
Kræver "1/3 dels opskrift" at man bruger en mindre ballon?
Kan du anbefale en bog der omhandler mjød brygning?
Kan du anbefale en opskridt på mjød, der er nem at gå til, og som giver et godt resultat - på tros af at man ikke har prøvet det før?
Kan du kort beskrive hvad man skal bruge af udstyr?
Hvor stor alkohol procent er mjød på?
mvh Claus

Hej Tord
Tak for svaret. Jeg går i gang....
mvh Claus
Hej Claus
Naturligvis kan man lave en mindre portion. Mine tal svarre til en 25 l ballon. De 9 kg svarre til det der bliver brugt under gæringen til at nå den maksimale alkohol %. Skal mjøden være sød skal der tilsættes mere.
Det er nok en fordel at ballonen er fyldt op men ikke et must.
Jeg kender ingen bog om mjødbrykning men på www.biavl.dk står der en masse. I det heletaget er nettet et godt sted at søge. Her finder du også mange opskrifter.
De fleste opskrifter er nogenlunde lige lette at gå til.
2 balloner
et gære rør
prop til ballon med hul til gærrør
hævert af en slags
tragt
litermål.
Kig under links på min side. Der har jeg links til nogle forhandlere i udstyr.
Alkohol procenten afhænger af hvilken gær man bruger.
Portvins, og sherry gær ca 17 %
Vingær ca 14 %
alm gær mindre.
Har du flere spørgsmål så skriv :-)
MVH
Tord

Opstart af biavl.

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord.
Jeg kunne godt tænke mig, at høre hvad det ca koster og starte op som ny biavler. Hvor stort skal man starte op før end, at der også er god økonomi i ens biavl? Eller er der overhovedet økonomi i, at starte som biavler?
Mvh Brian
Hej Tord.
1000 tak for svaret. Jeg vil følge dit råd om, at småt er godt til at starte med. Dels for at finde ud af om biavl er noget for mig og ikke mindst til, at få noget erfaring. Begynderfejl på 2 bistader er alt andet lige billigere end hvis man fejler på 20 :-). Jeg har allerede taget kontakt til alssund biavlerforening og det første litteratur om biavl er lånt hjem. Det bliver bestemt ikke mindre spændende jo mere man læser om biavl. Det største problem bliver, at vente tiden an til forår, før jeg kan erhverve mig de første bifamilier.
Mvh Brian
Hej Brian
Man siger om biavl at det er det eneste hobby der giver overskud. Det kræver selfølgelig at man hved noget om det.
Jeg forslår at du melder dig ind i den lokale biavlerforening, du kan på www.biavl.dk finde den nærmeste.
De fleste foreninger holder kursus vinteren over. Her møder du andre biavlere, og det er næsten altid sådan, at de gerne vil hjælpe en nybegynder igang, ved at forære eller sælge billigt af deres overskydende matriel og bier.
Forhandlerene har en begynderpakke til omkring 2000 kr (uden bier), som er det mest nødvendige man skal have for at starte.
Start aldrig for stort, begynd med 2 til 4 stader og find ud af om det er noget for dig. Hvis det går godt for dig er de hurtig tjent hjem. Da det er hobby er timelønnen jo ikke høj.
Har du flere spørgsmål så mail.
MVH
Tord

Honning til mjød.

Spørgsmål: Svar:
Hej tord
Jeg har fået fat på noget honning til mjød men som er er afskrælningshonning kalder biavleren, men han har ikke selv prøvet at lave mjød så han kan ikke svare mig på de spørgsmål jeg har til det, det kan være at du kan hjælpe mig med det.
Det honning jeg har fået er smeltet fra voksen og er meget mørkt, meget grumset (af pollen) og meget flydene.
Mine spørgsmål er hvordan kommer jeg af med grumset? bliver det fjernet ved at si det ved kogning eller fjernes det ved 1. omstikning? Det bundfælder nemlig ikke i de spande hvori jeg har fået honningen.
Jeg har fået at vide at den type honning typisk er mere vandholdig end købehonning er og at der derfor skal bruges mere honning end ved købe honning (noget i retning af 1:1 honning og vand), er det noget du kan nikke genkændende til?
Jeg håber at du kan hjælpe mig.
p.s. fin hjemmeside du har iøvrigt, masser af gode ting.
M.v.h. Thorleif

Hej igen Tord
Jeg har fået at vide at der skal bruges 1:1 del honning og vand så mon ikke han har kommet lidt vand i det?
p.s. Tak for hjælpen
Hilsen Thorleif

Jeg har snakket med biavleren og han siger at der ikke er tilsat noget til honningen så det må jeg så stole på jo.
Men Tak for hjlæpen.
Hej Thorleif
Du skal have fundet ud af hvordan biavleren har lavet afskrællingshonningen, eller nærmere om han har tilsat vand eller ikke da han smeltede skrællevokset og gerne hvor meget.
Det eneste du kan gøre er at koge skrællehonningen, skumme det af under opvarmningen for at fjerne de urenheder der flyder ovenpå. Det burde ikke være beskidt/forurenet af noget, det kan være krystaller der får det til at virke grumset.
Den skrællehonning jeg selv fremstiller er som honning altså ikke tilsat vand, men meget nensomt opvarmet.
Skrællehonning der er tilsat vand under smeltningen af vokset går selv ret hurtig i gæring.
Det pollen der er i skrællevokset, forsvinder enten ved skumningen eller når mjødet omstikkes.
Hår du kan bruge det jeg har skrevet, ellers spørg igen.
MVH
Tord

Problemer med honning.

Spørgsmål: Svar:
Kære Tord
Det er en både god og informativ side du har. Vi har et bistade og har ikke før haft problemer med slyngning og krystalisering af honningen.
Men dette år har været et mareridt, først døde bierne, vi fik en ny sværm, øv de sværmede forfra og om.
Den honning vi tog fra i foråret står nu og er ikke krystaliseret rigtigt, den er grynet geleagtig, men smager ok. Sidste slyngning, vi har rørt og rørt, det vil ikke krystalisere ser ud som da vi begyndte, hvad gør vi?
Hvordan kan man se om der er for meget vand i honningen.'På forhånd tak fra hende der "bare" skal røre honningen.
Ellen

Tak for svar, jeg prøver og sender fortæller om resultatet.
Honningen står i den rette temperatur og vi har gjort som vi plejer, men dette år har næsten alt drillet mere end normalt.
Mange hilsner
Ellen
Hej ellen
Ja det er træls når bierne dør.
Jeg ved jo ikke hvordan i har behandlet honningen, men honningen skal helst stå et koldt (10 - 15 grader) tørt sted.
Forårshonning er normalt ikke et problem at få til at krystalisere så jeg kan ikke gennemskue hvor problemet er.
Den sidstehonning man tager kan godt være længe om at krystallisere og det kan være nødvendig at pode med honning der er krystaliseret. Det vil sige at man rør f.eks et glas krystaliseret honning i en spand med honning der ikke vil krystalisere. Bland før indholdet af glasset i en skål med noget tynd honning og hæld det derefter i spanden.
Honning der står ved stuetemperatur er svær at få til at krystallisere.
Vandindholdet kan måles med er refragtometer, jeg har ikke selv en sådan. Man kan ikke se om der er for meget vand i, men det begynder somregl at gære.
Tak for de pæne ord om siden.
Med venlig hilsen
Tord

Sværme

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord.
Jeg kikker på din hjemme side flere gange om ugen, og er meget betaget af den. Særligt synes jeg at "året i bigården" er intresant, og spændene at følge med i.
Jeg er selv biavler(startede i 2007), og har indvintret 6 familier.
Der er en ting der undre mig.... hvordan kan det være at du får så mange sværme? Jeg er med på at det ikke er til at undgå, nå man har mange familier. Men jeg synes at du har rigtigt mange familier der sværmer.
Jeg har tit tænkt på at der sikkert er en rigtig god grund til dette...f.eks at det passer ind i din driftform ikke at se til familierne så tit, eller at du synes at det er en optimal måde at lave små familier på...eller måske noget helt andet?
Efter jævnligt at have grublet over dette har jeg nu endelig taget mig sammen til at finde ud af det... Jeg håber du har tid og lyst til at svare...
mvh Claus .
Hej Claus
Det er der en ret simpel forklaring på, de fleste af mine bifamilier stammer fra nogle sydtyske Carnica dronninger, som vi var nogle stykker der købte for 4-5 år siden.
De var rimelig sværmlystne, og da jeg fanger mine sværme og laver familier ud af dem uden at skifte dronningen ender det som sidste år med mange sværme. Det var jo rigtig sværmår sidste år.
Jeg synes envidere at det er sjovt at fange sværme. En trediedel af mine familier stammer fra sværmtræge kompinations bier der sværmer næsten ikke.
Man får rigtig gode familier af sværme, men de sværmer helt sikker igen året efter. Det gir naturligvis en del arbejde jeg gerne ville have undværet men udskiftningen af dronningerne tager også tid.
Du er velkommen til at spørge igen.
Med venlig Hilsen
Tord

Køb af bifamilier.

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord
En flot side du har fået smeltet sammen, den må have kostet meget voks.
Jeg er ved at starte som biavler, og er ved at handle med en avler der har 6 familier buckfast, med boliger dadant komplet, de kan flyttes til april ca, og der bliver lavet syn og papir på det , han ville have 7000,- men vi er nede på 5000,- for det hele ,mener selv at det er ok, og en billig måde at komme i gang.
Hvad mener du og hvad skal jeg passe på.
mvh henrik
Hej Henrik
Det er meget svært at svarre på jeres spørgsmål.
Prisen er jo markedes bestemt, og kan variere alt efter udbud og efterspørgsel.
I skal naturligvis have afgjort om det matriel der følger med er det I vil bruge fremover.
Efter min mening er det bedste tidspunkt at handle bier på i april eller maj. Her ses bedst hvor godt familien har klaret vinteren.
Sikre jer at famiælien er godt behandlet mod varroa, det gør de fleste biavlere heldigvis godt.
MVH Tord

Vildbyg ved fodring.

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord
Allerførst: Jeg synes det er en utrolig spændende og flot hjemmeside du laver !
Et praktisk spørgsmål:
Det vildbyg du har på dine foderspande (fotos) indeholder formentlig en del foder - genanvender du på en eller anden måde i samme familie eller ryger det hele direkte i vokssmelteren ?
(jeg har også haft en del vidlbyg på mine foderspande i år men har skrabet det af løbende (bøvlet) - jeg har indtryk af at du lader det sidde til du er færdig med at fodre )
Mvh Johannes
Hej Johannes
Rart at høre at du synes om siden.
Foderet bliver altid genanvendt.
Jeg fjerner først spanden når jeg er færdig med at fodre en familie. Der sidder næsten altid foder tilbage i det voks der følger med spanden op. Det meste skraber jeg af og efterlader i det tomme magasin foderspanden stod i. Resten af vildbygget ødelægger jeg uden at skade bierne, så tømmer de det meste foder ud.
Når jeg skal fjerne det tomme magasin efter endt varroabehandling, og der stadig er noget vildbyg tilbage med foder, flytter jeg det hen til en anden familie der har plads til mere foder. De vil normalt tømme det.
Det er tiest fordi de ikke har mere plads til foder nede i tavlerne at de laver vildbyg for at lagre foder.
Det er rarest kun at skulle fjerne tom vildbyg, da det er overkommelig. Vildbyg med foder er bøvlet at flytte dat det er noget klister at have med at gøre.
Alt vildbyg havner naturligvis i voksgryden, når det er tømt for foder.

Fordamper placering.

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord
Som det fremgår af Foto fra august sætter du myresyre fordamperen i ”foder magasinet” Det er jo en nem løsning, men fordamper syren? Normalt siger man jo at fordamperen bør sidde tæt på eller i yngellejet!
Jeg kan også se at du har placeret fordamperen på bundlisten i stedet for på en liste midt i rammen, er det bevist og for at få fordamperen tætter på yngellejet?
PS. Jeg beundre din vedholdenhed med opdatering af din hjemme side, som nybegynder får jeg meget ud af den, tak for det.
Med venlig hilsen
Anders
Hej Anders
Det er også for at gøre det nemt, at jeg prøver det. Jeg har ikke så meget erfaring med om det er godt endnu men myresyren fordamper i det rette tempo i de større familier og når jeg løfter dækpladen lugter det passende af myresyre.
Det er nok også en forudsætning at familien er rimilig stor.
Det er ikke alle fordampere jeg har placeret på bundlisten, men det må være det bedste når den er placeret over rammerne, og derved kan placeres tættest ved yngellejet, som du antager. Havde den sidde nede ved yngeltavlerne skal den sidde midt på.
Tak for dine pæne ord om min hjemmeside.
Med venlig hilsen
Tord

Omkostninger ved opstart.

Spørgsmål: Svar:
Hej!
Vil vil gerne have bier hvordan starter man op uden at det koster en formue?
mvh Heather
Hej Heather
Opsøg den nærmeste biavlerforening, og få en snak med de lokale biavlere i det område hvor du boer.
De ved muligvis hvor der er billigt bimatriel og bier til salg i området.
Det kan være så heldigt at der også er en skolebigård i nabolaget med ugentlige møder sommeren over, Her er der normalt også andre begyndere.
Generelt vil biavlere være meget behjælpelig over for nybegyndere.
Der findes også en begynderpakke, som alle forhandlere markedsfører. Her fås det nødvendige ret billigt.
Kig ind på  Danmarks Biavlerforening , og læs om det.
Hvor i landet boer du, er det her i nærheden hjælper jeg gerne.

Bidragt

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord
Når du arbejder med bier, bruger du så dragt? eller gør du det uden?
Hilsen Anders, Janus, Louise og Martin.
Hej
Jeg bruger altid bidragt. når jeg arbejder med bierne.

Nyslynget honning

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord
Hvis jeg slynger honning i dag lørdag, kan jeg så vente med at røre den til tirsdag?
Hilsen Allan
Hej Allan
Hvis indholdet af raps honning er stor kan du nok ikke.
For hurtig krystalisering kan modvirkes af temperatur. Står det varmt går krystaliseringen langsom, omvendt står det køligt går det hurtigere.
Altså hvis rapshonning indholdet er lille og det står varmt 25 grader eller over går det nok.
Man kan aldrig sige noget sikker om det, da det afhænger meget af hvilken honning der er.
Forårs honning krystaliserer normalt hurtig, sensommer honning langsom.

Humlebier

Spørgsmål: Svar:
Hej
Jeg er meget glad for humlebier i min have hvordan får jeg nogle af dem igen de var inde under mit kolonihavehus men jeg var flink troede jeg og flyttede en sten så de bedre kunne komme ind men de blev væk i stedet.
Ved du mon hvad jeg skal gøre jeg elsker humlebier og er meget ked af at de er væk.
vh Pia
håber du kan og vil hjælpe mig. Hej Pia
Hej Pia
Jeg er ikke ekspert i humlebier. Min erfaring er dog at man ikke skal ændre deres indflyvningsåbning. De kan enten ikke finde den igen, eller den bliver for stor.
De har tit bo i nede i mussehuller i græsplæner. Det giver det problem, at de ikke så let kan finde hullet igen, når man slår græsplænen.
Det bedste sted at få mere viden om humlebier er nok internettet.
MVH Tord

Fredrikshavn

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord
Min mand og jeg vil gerne starte med biavl.
Vi bor i Frederikshavn.
Kender du nogen biavlere i vores område, som man måske kunne få råd og vejledning af?
Er du selv medlem af Danmarks biavlerforening??
Tak for en god side.
MVH Britta
Hej Britta
Jeg kender ikke nogle biavlere oppe ved Fredrikshavn. Det bedste i kan gøre er at gå ind på Danmarks biavlerforenings hjemmesside:
 DBF link til lokalforeninger. 
Her kan i se hvilke lokalforeninger der ligger i jeresområde og formandens telefon nummer. Her kan i altid få råd og vejledning.
Jeg er medlem af Danmarks biavlerforening. I er også altid velkommen til at spørge mig.
Med venlig hilsen Tord

Voks behandling.

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord
Jeg har netop købt en stor rustfri gryde som jeg påregner at bruge til at smelte tavler, skrællevoks o.l. i. Jeg har set på din side at du bruger et tilsvarende system med en gruekedel, hvor det ser ud til at du har noget i kog, og derfor regner jeg med at du kan besvarer mine spørgsmål.
* Kan du forklarer mig step by step hvordan det virker, (opstilling, temp. sining, afkøling, fordele/ulemper osv.)?
* Ved hvilken temp. bliver voksen skadet, er det f.eks. problemfrit af koge det?
* Hvis man koger rammerne for at få voksen af, kan rammerne så samtidig blive regnet for desinficeret og derved fri for smittekim?
* Den voks man står med i sidste ende er den af en kvalitet som en prof. "voksforhandler" accepterer uden videre?
Håber ikke det er for meget forlangt.
Mange hilsner og på forhånd tak
John
Hej John
Stil gryden på varmepladen, kom voks i, kom en halv liter vand i tænd for varmepladen.
Varm langsom op til alt vokset er smeltet, det sker ved ca. 62-64 grader. Vandet forhindrer det flydende voks i at blive varmere end 100 grader.
Jeg sier vokset gennem et dørslag, som er placeret over den beholder hvori jeg ønsker, vokset stivner igen.
Langsom afkøling giver en flot klump. Hurtig afkøling medfører at vokset synker i midten.
Temperaturer over 100 grader skader vokset. Kog helst ikke vokset for meget. Det kan ske hvis det er en stor klump der skal smeltes.
Ved afsmeltningen af rammerne ryger der uden tvivl mange smittekim, men ikke alle.
Min "vokshandler" modtager gerne mit voks.

1. omstikning

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord nu har jeg lige et spørgsmål mere! Jeg håber at du kan svare!
Jeg omstak i søndags efter at det har stået i 2måneder og gæret!
Men nu er der jo gået lige knap en uge og jeg synes ikke at det er gået i gang med at gære igen. Hvorfor? og hvad kan jeg gøre?
For jeg regner ikke med at det allerede er færdiggæret!
Jeg håber at du kan hjælpe mig!
PS. Jeg har tilført det 1kg honning i en opløsning med 0,5liter vand. Dette blev tilført samtidig med omstikning for at sødme! Temperaturen var ikke for høj i dette tilførte!
MVH. Michael
Hej Sarah og Michael
Jeg har selv en ballon (2.brygning), som har opført nogenlunde ligesådan. Det var som om den ikke gærede mere, men kom efter en tid i gang igen.
Jeg tror at det skyldes at man sammen med bundfaldet, der fjernes ved omstikningen fjerner en stor del af den aktive gær.
Hvis man har gjort som du har beskrevet skulle den komme i gang igen men nok ikke i samme tempo.
Min erfaring er at tålmodighed er en god ting ved mjød fremstilling.

Gæring

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord.
Tak for en god hjemmeside.
For 14 dage siden gik jeg i gang med at lave 50 liter mød, hvor jeg fulgte din opskrift.
De 25 L med almindelig bagergær og de andre 25 L med portvinsgær.
Den med portvinsgær boblede lystigt der ud af de første 7 dage, men i starten af denne uge gik den ligesom i stå.
Nu bobler den kun et par gange i minuttet. Mjøden står på vores badeværelse hvor den holder sig ca. 25 grader varm.
Er det normalt eller kan jeg gøre noget for at sparke den i gang igen??
På forhånd tak.
Kristian
Hej Kristian
Det lyder godt nok som om den er gået ned i gæring for hurtig.
Jeg har dog nok for lidt erfaring, til at kunne komme med en endelig forklaring.
Jeg gærer ved helt andre temperaturer en der er tale om her.
Jeg vil dog mene, at det er som det skal være.
Prøv at gå ind på Danmarks Biavlerforenings Forum og stil spørgsmålet. Her der nemlig en erfaren mjød brygger, der deltager hyppigt.

Mjød sødme.

Spørgsmål: Svar:
Jeg har lige et spørgsmål. Hvornår kan man søde mjøden med yderligere honning?
MVH. Michael
Når ballonen er gæret næsten færdig prøvesmager du for at afgøre om det er nødvendig at søde mere.
Hvis det er nødvendig tilsætter du den mængde honning du skønner, er nødvendig det kan være 500g til 1 kg og venter igen til gæringen er næsten færdig (gæringen starter nemlig på ny).
Sådan fortsætter du til sødmen passer dig.

Mjød brygning.

Spørgsmål: Svar:
Jeg vil lige høre om noget vedrørende mjød fremstilling. Når du har hældt forkulturen i beholderen og senere fyldt mere vand og resten af honningen i og det skal stormgære så har du da gærrør på ikke eller står det bare åbent indtil at stormgæringen er ovre og skummet har lagt sig?
Og så lige et spørgsmål mere: Bruger du gærnæringssalt og andre tilsætningsstoffer som ikke er nævnt i din fine mjødopskrift?
Ellers vil jeg bare sige tak for en virkelig god og informativ side. Du har givet inspiration til at jeg bare måtte igang med at brygge mjød...
Med Venlig Hilsen:
Michael og Sarah
Hej
Jeg sætter ikke gærrør på hvis stormgæringen er for kraftig. Det er ikke ret varmt i det rum jeg brygger i, så der er ofte ingen stormgæring. Så sætter jeg gærrør på med det samme.
Nej jeg bruger kun det jeg skriver. Ingen næringssalte, der er nok i honningen og med citronsaften får man syren.
Tak for de pæne ord om siden.

Hvor meget oxalsyre.

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord
På den dvd om biavl for begyndere fra DBF siger de at, ”man skal behandle med oxalsyre, ca. 3,5 ml. pr tavlegade det bliver 30-35 ml. pr familie.”
Men hvis bierne skal overvintre på 2 ”etager” altså 20 rammer skal de så have dobbelt oxalsyre? Og i bekræftende fald 3,5 ml. i alle tavlegader eller 7ml. i hver tavlegade i øverste kasse.
Jeg håber du kan hjælpe mig endnu en gang.
Med venlig hilsen Allan
Hej Allan
Jeg skal selv for første gang prøve at behandle med oxalsyre i år, så jeg har ikke nogen erfaring.
Jeg følger med i  Danmarks Biavlerforening forum . Her er der flere indlæg der fortæller om det.
Det ser ud til at det mest brugte er at hælde ca. 50 % mere ned i hver tavlegade.

Vildbyg ved fodring.

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord
Jeg synes du gør et rigtigt godt stykke arbejde med din hjemmeside, du skulle lige vide, hvilken indflydelse du har haft på min start som biavler, du vil fryde dig, håber jeg, jeg er dig meget tak skyldig.
Jeg skriver selvfølgelig til dig for endnu en gang at få et godt råd, mine bier som jeg er ved at fodre er begyndt at lave meget vildbyg, er det tegn på at de ikke skal have mere foder?
Skal jeg ikke fodre til de ikke tager mere foder ned?
Mange hilsner
Allan
Hej Allan
Tak for de rosende ord.
Biernes trang til at lagre foder/honning er stor. Opfatter de fodringen som træk, sammenholdt med det gode vejr vi har haft, hvor de også kan samle honning og  pollen , samt have et rimeligt  yngelleje , starter de byggeri for at få plads.
Det er ikke usansynelig at de har foder nok, har de 20 kg eller mere rækker det normalt.
Ergo er det godt vejr, stopper de ikke med at tage ned, de bygger ud.

Nektar til honning.

Spørgsmål: Svar:
Goddag Hr Tord
Vi er nogle ivrige honning spisere her i huset og faldt i snak om hvordan honning bliver til.
Vi fandt din hjemmeside og kan meget fint følge hele processen med slyngning og det hele.
Vores sprørgsmål er dog:Hvordan bliver honning til? Altså bierne samler nektar, men hvor kommer honningen ud henne, spiser de selv noget af det, får dronningen noget af det?
Ja vi er som sagt nysgerrige og ville være taknemmelige for din hjælp på vores spørgsmål.
Med venlig hilsen
Allan og Pia
Hej Allan og Pia
 Nektar  og honning er på en måde det samme. Nektar indeholder 80 % vand. Bierne henter det i blomsterne og transporterer det i deres  honningmaver .
Det er en mave før den egentlige mave.
Når de kommer tilbage til stadet gylper de det op og giver det til andre bier som også opbevarer det i deres honningmaver medens de transporter det ned til cellerne hvor de anbringer det. Under opholdet i maverne bliver honningen tilført forskellige enzymer.
Bierne ind damper nu den nektar de har placeret i cellerne indtil vandindholdet er under 20 %.
Herefter kaldes det honning.
Bierne spiser selv mellem 80 og 90 % af den honning de henter. Dronningen fodres mest med Gélé Royale, men også med honning.

Hvem bestemmer i familien.

Spørgsmål: Svar:
Kære Tord.
Min svoger og jeg har en lille diskussion i gang angående bidronninger. Kan lige sige, vi er ikke biavlere, men vil bare gerne have ret, når vi har ret.
Jeg påstår, at dronningen, efter hun er blevet befrugtet og er enehersker i boet kan lægge 2 slags æg enten ubefrugtede, om bliver til droner, og befrugtede, som hovedsageligt bliver arbejderbier - altså hunner.
Det der så afgør, om det bliver en arbejderbi eller en dronnig, afgør de arbejderbier, der fodrer. Det har noget med foderet at gøre (gelé royale).
Dronningen har ingen indflydelse på dette.
Min svoger påstår, det er dronningen, der bestemmer, om det skal være en arbejderbi eller en dronning.
Er du venlig at afgøre spørgsmålet.
Med venlig hilsen
Jørn
Kære Jørn
Det er lidt svært at afgøre hvem af jer der har ret, og det forholder sig også sådan at man ikke ved alting om bier. Men her er min version.
Dronningen kan enten lægge befrugtede eller ubefrugtede æg. Det der afgør hvilket æg hun lægger er størrelsen af den celle hun lægger ægget i. Inden hun lægger ægget kontrollerer hun cellen. Har den drone størrelse (stor) lægger hun et ubefrugtet æg, har den almindelig størrelse (lille) lægger et befrugtet æg. Sådan er det altid.
Det kan dog forekomme at dronningen ikke er befrugtet, så lægger hun kun ubefrugtede æg, som alle bliver til  droner  (hanner).
Altså befrugtede æg bliver til arbejder bier (hunner), eller til dronninger hvis de fodres med  Gélé Royale .
Det er arbejdere der afgør om de ønsker at lave en dronning.
Dronningen har to formål, nemlig at lægge æg og at producere  feromon . Så længe hun gør det er bierne tilfredse.
Man kan sige at dronningen ingenting bestemmer, og ikke er hersker over boet. Bierne udskifter hende med en datter af hende, hvis de ikke er tilfreds med hendes ydelser.
Arbejderne bygger cellerne som de vil have dem, og dronningen lægger æg i dem efter cellernes størrelse.
Man kan ikke sige hvem der har magten i familien, et bisamfund kan ikke sammenlignes med et menneske samfund.
Det tyder dog på at det er de arbejderbier der er stadebier (arbejdere der endnu ikke er kommet ud og flyve) der styrer stadet. Hvordan det sker vides ikke med sikkerhed endnu.
I et bisamfund får kun dem der kan yde noget lov til at leve. Det gælder dronningen, arbejderne og dronerne.
Arbejdere der er slidt op eller syge, smides ud.
Droner dræbes eller smides ud i sensommeren, når der ikke mere laves dronninger. De overvintres ikke.
Hvis dronningen ikke dur laves en ny og den gamle ryger ud eller dræbes.
Der kan skrives meget mere om den her sag, men det skulle hvis dække jeres spørgsmål.

Dana Api Mana tappemaskine.

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord
Jeg ser du har en Dana Api Mana tappemaskine.
Når du tapper honning drypper den så ?, jeg har også en, den har lavet lidt griseri når jeg tapper honning, der kommer lidt honning på kanten af glasset.
Når du rengøre maskinen adskiller du stemplet og cylinder ?, der var engang jeg skulle skille maskinen, da jeg skulle trække stemplet bagud, da gik stempel stangen af, men jeg kunne kørne den fast igen, så jeg er spændt på næste gang jeg skal skille den.
Med venlig hilsen
Ole
Hej Ole
Det er kun hvis honningen er for flydende jeg har problemer med at den drypper.
Det er sjælden jeg har noget på kanten af glasset men det hænder.
Jeg skiller altid maskinen af efter endt brug og rengør den, det har aldrig givet problemer. Det er dækslet ved stemplet der driller mest. Resten er smurt af honning.

Flere bier i nabo haver.

Spørgsmål: Svar:
Hejsa
Vi bor i et meget tæt befolket område i københavn og vores nabo har i sin have ca. 20 bistader.
Mit spørgsmål er om dette er lovligt?
Min søn blev stukket af en af disse for 14 dage siden og vi fandt herved ud af at han er meget kraftigt alergisk overfor bistik, en meget ubehagelig oplevelse der endte på skadestuen og ambulance til børneafdelingen....
Jeg tog efterfølgende en snak med vores nabo, men det virker tilsyneladende ikke til at han er særlig samarbejdsvillig, da han som lovet ikke har vendt tilbage til mig.
Er der et sted hvor man kan læse om reglerne for biavl?
Håber du vil svare på mine spørgsmål....
Venlig hilsen
Jesper Østergaard
Hej Jesper
Det er regler i Jyske lov om bistaders afstand til offentlig vej, og lokale kommunale regler der afgør om det er lovligt.
Da din nabo ikke lyder til at være villig til at tale med jer om problemet, er der nok kun kommunen tilbage som kan hjælpe jer.
Der er også den mulighed at kontakte  Danmarks Biavlerforening , for at få oplysninger om regler.

Bier i naboens have.

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord
Jeg vil gerne vide om det er tilladt at have en bistade i sin have, og om der er nogle regler for hvor tæt den må være på naboen.
Jeg har lige opdaget at vores nye naboer har en bistade i deres have, den står ca. 8-9 meter fra vores hus.
Jeg er meget ærlergisk over for bi stik + vores børnebørn leger ofte i haven, og ligeledes ligger og sover i barnevogn, der.
Kan jeg komme af med den?????
Venlig hilsen
Jane Reimer
Hej Jane
Det er lovlig at have bier i sin villa have, og det er der mange der har. Det er sjældent man hører om problemer ved det.
Den eneste lov der gælder, er Jyske lov der siger at der skal være 7 alen til offentlig vej.
Der kan dog være lokale kommunale regler.
Bier er meget fredelige, og vil ikke genere nogen. Hvis biavleren passer dem ordentlig vil man normalt ikke bemærke dem.
Tag dig en snak med din nabo om problemet.

Honning fabrikation.

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord...
Hvordan er det helt præcist, at bierne laver honning?
De samler pollen og nektar og honningdug og bringer det hjemtil stadet, siddende på bagbenene?
Hvad gør de så? Spiser de det?
Og er det så noget, de gylper op eller kommer det bagud?
Mvh
Sonnich
Hej Sonnich
Bierne samler  nektar  og  honningdug , som de transportere hjem til stadet i deres  honningmaver .
Hjemme ved stadet afleverer de det til stadebierne som viderebehandler det. Når stadebierne flytter honning sker det også ved hjælp af deres honningmaver.
I honningmaven bliver der tilført nogle enzymer. Honningmaven sider lige før biernes fordøjelsessysten.
Honningen gylpes op og placeres i cellerne, hvor bierne indamper det til vandprocenten er under 20.
Honning er ren blomsternektar behandlet i biernes honningmave og indampet til lav vandprocent.
Det er kun pollen og propolis bierne transpoterer på bagbenene.

Trækkilder.

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord
Har med interesse set på din hjemmeside. Jeg har lige et spørgsmål vedr. trækkilder.
Hvordan er det med afstand fra stadet til trækkilden for at man må kalde honningen feks. lynghonning el. lindehonning. Man jo ikke sige til bierne at de kun må samle på den el. den blomst, så der er vel regler mht. afstand til el. størrelse på givent areal med en bestemt plantetype, for at må kalde honningen det ene eller det andet?
MVH.
Lene
Hej Lene
Afstanden fra stadet til trækkilden har ikke betydning for om man f.eks. kan kalde en honning lynghonning eller lindehonning. Det er indholdet af honning (nektar) fra de nævnte planter.
Paragraf 7 i  Honningbekendtgørelsen  fastsætter det under dens punkt 1.:
” 1) en oprindelse fra blomsterarter eller planter, hvis produktet helt eller hovedsageligt stammer derfra og besidder de pågældende blomsters eller planters organoleptiske, fysiskkemiske og mikroskopiske egenskaber, ”
Kort fortalt skal honningen hovedsagelig eller helt stamme fra en blomst for at man må betegne den med blomsten. Det er naturligvis meget svært at afgøre, medmindre bierne har trækkilden lige uden for døren, og det er den de opsøger, og der ikke er så mange konkurrerende blomster samtidig.

Honning til mjød.

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord
God webside du har, det er god læsning . .
Jeg kunne godt tænke mig at lave lidt mjød, og vil lige høre dig om hvor henne ligger vi pris mæsigt ?
- hvad koster 10 måske 20 litter honning . . .
Hilsen henrik
Hej Henrik
Der skal bruges ca. 9 - 10 kg honning til en 25 l ballon.
Honning i stor emballage koster 30 kr. kiloet (2005 priser) for den gode kvalitet. (købt ved biavler i juli - september)
Honning fra skrællevoks er billigere ca. halv pris, men er svær at skaffe.
Der kan også bruges importeret honning købt i supermarkeder. Se pris der..

Bier i pavillion.

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord
Jeg har i et stykke tid fulgt med i din biavl via din flotte og informative hjemmeside.
Det fremgår at dine stader er placeret både på friland og i en pavillion. Hvad er fordelene og ulemperne ved de to driftsformer?
Selvfølgelig er det en fordel at man kan stå i tørvejr i en pavillion, når man tilser bierne i regnvejr, men er der andre fordele?
Mvh
Henrik Jørgensen
Hej Henrik
I forbindelse med dronningeavl er det en fordel, at kunne komme til et stade uanset vejret, envidre er det sådan, at når man tager honning fra får man lidt mere ro, da de fleste bier der flyver op sætter sig i vinduerne.
Det er derfor nødvendig at have sprækker mellem glassene så bierne kan finde ud igen.
Der er en ulæmpe memlig at der er for lidt lys inde i hallen. Alt i alt er der ikke mange fordele, men det er anderledes.

Manuel tappemaskine.

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord
Af din hjemmeside fremgår at du har en Dana Api Mana fra Swienty, et manuelt tapperat. Det er øjensynligt det eneste af slagsen i den størrelse og prisklasse, men er ved at udgå af Swientys sortiment.
Hvad synes du om det? Er det pengene værd?
Med venlig hilsen
Torben
Hej Torben
Jeg er meget tilfreds med min tappemaskine , den har sparet mig for meget tid med tapning af honning. Den kostede 5000 kr + moms.
Da den kan holde i mange år, og er let at reperere, er den pengene værd.

Ferie i en måned.

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord
Jeg kunne godt tænke mig at starte biavl. Men er det realistisk, når vi er væk ca. en måned hver sommer? Jeg kan ikke regne med at få andre til at holde øje med bierne mens vi er væk.
Venlig hilsen
Henning Jensen
Århus
Hej Henning
Bier kan fint klare sig uden pasning i en måned, man skal bare sørge for at der er plads til, at familierne kan vokse i perioden frem til ca. midt juli. Man risikere at der smutter en sværm, men har man sværmtræge dronninger går det. Det drejer sig om at indrette sin driftsform efter det.

Seks eller ottekantet.

Spørgsmål: Svar:
Hej Biavler.
Min Mand og jeg har for mange år siden haft bier, hvilket var en stor fornøjelse, men også et stort arbejde, vi beundre jer Biavlere meget, og min mand nyder hver dag det søde og sunde produkt.
Vores Lidet sindrige spørgsmål er nu, vi kom til at diskuterer det over aftensmaden idag, er der 6 eller 8 kanter i vokstavlerne? vi har ingen erindring om det, men det spøger i vores erindring. Hvis du gider svarer, vil vi begge blive glade. På forhånd tak.
Med venlig hilsen
Bent og Kirsten Mortensen
Hej Bent og Kirsten
Bierne bygger deres celler sekskantet. Det kan bl.a. ses under Juni måned 2005.

Lever mine bier.

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord
Jeg har 2 trugstader stående her hjemme, og er meget i tvivl om bierne lever i det ene, i dag den 22.12. har jeg set bier ved det andet stade og der ligger døde bier udenfor. men ved det første stade er der ingen døde bier og jeg har ikke set bier ved stadet siden jeg så ned til dem sidst, hvordan ved jeg de lever? jeg tør ikke rigtig lukke op til dem nu det er jo koldt.
Hej Allan
Det er meget svært at afgøre om der er liv i en familie i et  trugstade  uden at forstyrre dem for meget. Du kan sagtens se aktivitet ved et stade og ingen aktivitet ved det andet.
Det er bedst at vente til vejret bliver så godt at bierne vil ud og flyve, altså sol og ca. 8 grader eller mere og ikke for meget vind. Hvis der ikke er aktivitet ved et stade, så forsøg ved at stikke et stykke bøjet ståltråd ind af  flyvesprækken  for at fjerne eventuelle døde bier der blokerer for hullet. Det skulle gerne give lidt aktivitet. Hvis ikke kan man åbne stadet og mærke om dækbræderne under pakningen er lune, er de det lever familien, hvis ikke er den nok død.
Men hav tålmodighed der er jo størst chance for at de lever.

Økologisk biavl i Danmark.

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord.
Hvor stort et område kræves det for at man kan kalde det for økologisk biavl ?
Er der andre regler i Danmark end i udlandet ?
Nogle af mine venner mener at det ikke kan lade sig gøre at dyrke økologisk honning , da bierne flyver som det passer dem , kan du give os svar på disse spørgsmål.
Mvh.
J.J. Nissen
Hej
Reglerne er ret omfattende og er lavet af EU se dette link DBF.
 DBF 
Der er allerede en økologisk biavler i danmark se vedhæftede link.
Hjemmesiden er lukket.
Håber at det er svar nok på dine spørgsmål.

Adresse og indvintrede familier.

Spørgsmål: Svar:
Hvor bor du, du skriver at man kan købe honning ”her på gården” men hvor er det?
Det er altid godt at se dine flotte billeder men hvor mange familier har du indvintret?
Hilsen Allan
Hej Allan
Jeg bor på adressen Halsvej 174, 9310 Voskov.
Normalt indvintre jeg ca 30 familier.I år har jeg invintret 33 familier. Det tal vil jeg øge til næste år, da jeg kommer til at lide tab i vinter, fordi de familier der var store i sommer nu er så små, at de ikke klarer vinteren.
Det er derfor planen at lave mange småfamilier næste år, og evt. etablere en ude bigaard.

Køb af honning med tavlebyg.

Spørgsmål: Svar:
Kjære Tord
Vi er i Berlin og her har vi kjøpt en honning som heter Kapadokya. Den kom med en stor vokskake i boksen. Hvorfor er den der? Kan vi spise den eller bruke den til noe?
Hilsen nysgjerrige Nordmenn
-
Tusen takk Tord!
Nå kan vi spise honning uten å gruble for mye, den er forresten veldig god.
H en fin dag :-) Hilsen Oscar&Rønnaug i Berlin
Hej Oscar
Det har været brugt i mange år at sælge honning på delinger i bl.a. USA, det vil sige at honningen sælges sammen med det tavlebyg det er lagret i.
Man har nogle små rammer der passer til den størrelse tavle man vil sælge med honning. Når bierne har fyldt og forseglet dem, skæres tavlebygget ud af rammen og embaleres til salg.
Man kan enten tygge honningen ud af bivokset eller spise det hele. Salg af honning sammen med tavlebyget er ved at vinde frem igen.

Anskaffelse af bifamilie.

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord
Jeg sidder og læser en masse om biavl og naturligvis også din hjemmeside, jeg forventer at starte min bigård op her til foråret så mit spørgsmål er, hvornår skal jeg have min første bifamilie hjem? Allan
Det bedste tidspunkt vil være til foråret i april måned.
På det tidspunkt er det let at flytte bier og der er normalt også en række familier til salg.
Allerede først i maj begynder familierne at vokse hurtig, så de bliver hurtig for store at flytte.
Bifamilien skal synes inden den flyttes, og der er normalt flere dage med godt vejr til det i begyndelsen af april. Det giver også en større sikkerhed for at det er en god og vel  overvintret  familie du får.

Bistader til nabo.

Spørgsmål: Svar:
hej tord.
Vi har en nabo med mange bi stader, ville høre om hvor mange det er lovligt at have. vi bor i hus, så vi er alle tæt på hans bier. knuzer pernille.
Der er ingen regler for hvor mange bistader man må have, der kan dog eksistere lokale komunale regler. Der er kun en lov der gælder for alle, og det er Jyske lov der siger at afstanden til offentlig vej mindst skal være 7 alen. Han der dog moralsk forpligtet til at have fredelige bier, og hvis de er det vil de normalt ikke genere jer.

Blomster bestøvning.

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord.
Jeg undre mig over hvorfor der på nogen rapsmarker stå bistader. Gavner det udbyttet at bierne bestøver blomsterne. Gælder det alle planter osv.?
Ja biernes bestøvning af raps kan forøge udbyttet betragteligt. Værdien af biernes bestøvning overstiger mange gange vædien af honningudbyttet.

Økologisk honning.

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord.
Jeg har lagt mærke til at det meste økologiske honning , der sælges i Danmark, er udenlandsk. Kan man ikke få dansk økologisk honning?
Ja der findes mig bekendt én godkendt øko-biavler i Danmark.

Supermarkeds honning.

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord.
Er der forskel på det honning man køber i supermarkedet og det man køber direkte hos biavleren?
Ja det honning man køber i supermarkeder, leveret fra grosister, har næsten altid været igennen en opvarmning samt mekanisk behandling, hvorved det har ændret sig i forhold til den honning, man kan købe direkte hos en biavler. Næsten alle biavlere koldrører deres honning, hvilket betyder, at de rører lidt i honningen en gang dagligt, indtil det krystaliserer, hvorefter det tappes på glas. Der er naturligvis undtagelser fra denne regel. ( Der kommer snart en side om emnet på tord.dk)

Vinterfodring.

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord.
Når du tager honningen, som bierne har samlet til vinterforråd. Fodre du dem så om vinteren?
Nej de får ca. 22 kg foder, som jeg giver dem i august måned. I løbet af vinteren arbejder jeg ikke med bierne, men efter at de er begyndt at flyve i april, får de foder, hvis de har behov, og for at få dem godt fra start..

Honning allergi.

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord.
Jeg har en søn der har allergi overfor mange slags mad. Er der nogen mennesker der er allergiske overfor honning.?
Ja det er der, jeg kender en der er allergisk.

Hvad er en bibeskæftigelse.

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord.
Når man har en bibeskæftigelse. Er det så en biavler det avler bier?
Nej det betyder at man har et andet mindre job. De fleste biavlere har biavl som bibeskæftigelse.

Hvad er bismag.

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord.
Hvad vil det sige, at noget har en bismag, har det noget med honning at gøre, er det noget der smager sødt og godt?
Nej det betyder at noget smager anderledes en normalt. Det er normalt negativ ment om fødevare der ikke smager som de plejer.

Hvad er forskellen på bier og hvepse.

Spørgsmål: Svar:
Hej Tord.
Jeg spiser daglig honning. Hvorfor samler hvepse ikke honning som bierne gør?
Bier overvintre, det gør kun hvepsedronningen. Hvepsedronningerne går i hi, de gemmer sig på beskyttede og lune steder hvor de kanoverleve vinteren over, de har derfor ikke behov for at samle forråd (honning) på samme måde som bierne.
Tip en ven: